Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum afli câți bani primești în plus după recalcularea pensiei. Președintele Casei Naționale de pensii: Nu este deloc complicat

Din septembrie majoritatea pensionarilor vor primi mai mulți bani. De astăzi începând, poștașii din toata țara distribuie deciziile de recalculare, astfel încât oamenii vor afla ce sumă primesc în plus.

Pe parcursul zilei, 500 de mii de pensionari au primit aceste decizii, susțin reprezentanții Poștei Române. Pensionarii sunt nemulțumiți că majorarea nu acoperă nici măcar scumpirile din ultimul an și se plâng de faptul că e dificil să calculeze singuri ce sumă li se cuvine în plus potrivit noii legi.

Din luna septembrie, pensiile cresc, în medie, cu 622 de lei. Două milioane de pensionari vor primi până la 500 de lei în plus în fiecare lună, potrvit ministerului Muncii.

Cum se calculează pensia în baza noii legi

Sonia Teodoriu, jurnalistă Euronews: ”Se înmulțește valoarea punctului de referință, care e acum 81 de lei cu numărul total de puncte: de contributivitate, de stabilitate și asimilate.

Noua lege îi premiază cu mai multe puncte pe cei care au muncit mai mulți ani. Punctele de stabilitate se acordă celor care au muncit mai mult de o perioadă de 25 de ani. Se acordă câte 0,50 de puncte pentru fiecare an muncit pentru cei care au fost în câmpul muncii între 26 și 30 de ani. Mai multe puncte de stabilitate primesc românii care au muncit peste 30 de ani”.

Președintele Casei Naționale de Pensii: ”Am simplificat foarte mult modul de calcul al pensiei”

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii: ”Nu este deloc complicat să faci acest calcul, dimpotrivă, noi am simplificat foarte mult modul de calcul al pensiei începând cu data de 1 septembrie.

Această decizie de recalculare pe care au primit-o aproximativ 4,7 milioane de români, are niște lucruri și niște indicatori cu care noi lucrăm zi de zi, foarte simpli, astfel încât orice pensionar, dacă lecturează această decizie, o să înțeleagă foarte simplu care este istoricul lui înainte de aplicarea legii”.

”Sunt pensionari care nu au abilitatea să umble pe calculator”

Pensionarii spun, însă, că e dificil să înțeleagă cum se face acest calcul.

Dorina Barcari, președintele asociației pentru drepturile pensionarilor:Sunt mulți care nu fac față. Mai mult decât atâta, datele sunt prezentate nu chiar foarte explicit încât oricine să poată să pătrundă din multiplele subtilități care sunt.

Gândiți-vă că sunt pensionari care sunt depășiți de tehnica asta cibernetică și care nu au abilitatea să umble pe calculator. Mulți n-au nici telefoane cu touchscreen. Deci e o chestie superfluă să pretinzi că e foarte ușor pentru oricine. Relația cu casele de pensii nu este o relație nici comodă, nici foarte elegantă. De foarte multe ori, pensionarii pleacă plângând de acolo”.

Cum pot afla salariații ce vechime în muncă au acumulat

Salariații români pot verifica acum online ce vechime au acumulat în anii de muncă, dar şi dacă angajatorul le-a plătit contribuţiile pentru pensie.

Sonia Teodoriu, jurnalistă Euronews: ”Oricine îşi poate crea un cont de utilizator pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice.

Trebuie completat un formular care poate fi descărcat online care apoi trebuie tipărit și prezentat, împreună cu actul de identitate, la orice casă locală de pensii, asta dacă nu aveți semnătură electronică ca să puteți trimite documentele pe mail.

După ce Casa de pensii aprobă cererea, puteți apăsa pe butonul „Autentificare” din colțul din dreapta-sus al site-ului www.cnpp.ro. Se va deschide o pagină în care veși introduce e-mail-ul și parola.

Odată intrat în cont, veși avea la dispoziție un meniu în partea stângă a paginii. Acolo, selectați secțiunea „Datele mele din sistemul public de pensii”. În acea secțiune, puteți alege fie un document cu stagiile lunare de cotizare înregistrate în evidențele CNPP începând cu aprilie 2001, fie un document cu stagiile anuale de cotizare”.

Reprezentanții Casei Naționale de pensii spun că spune că pensionarii care se consideră nedreptăţiţi în urma recalculării pensiilor pot contesta decizia de recalculare. Primul pas care trebuie făcut este să se adreseze iniţial caselor teritoriale, iar dacă nu sunt mulțumiți de explicații, pot face contestație în instanță.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE