Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum afli online ce vechime în muncă ai acumulat

Salariații români pot verifica acum online ce vechime au acumulat în anii de muncă, dar şi dacă angajatorul le-a plătit contribuţiile pentru pensie.

Ce este vechimea în muncă

Potrivit Codului Muncii, se consideră vechime în muncă ”perioada cât o persoană a activat în calitate de angajat, indiferent de felul contractului de muncă și de modul de remunerare a muncii”.

Vechimea în muncă este diferită de stagiul de cotizare, care reprezintă perioada de timp în care s-au plătit contribuțiile sociale la stat. Pentru aceasta, se iau în calcul inclusiv perioadele de timp în care o persoană a lucrat legal în alte țări europene, unde a plătit contribuțiile, potrivit colourfulhr.ro.

Cum afli online ce vechime în muncă ai acumulat

Pentru a afla online vechimea în muncă, oricine îşi poate crea un cont de utilizator pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice.

Trebuie completat un formular care poate fi descărcat online care apoi trebuie tipărit și prezentat, împreună cu actul de identitate, la orice casă locală de pensii, asta dacă nu aveți semnătură electronică ca să puteți trimite documentele pe mail.

După ce Casa de pensii aprobă cererea, puteți apăsa pe butonul „Autentificare” din colțul din dreapta-sus al site-ului www.cnpp.ro. Se va deschide o pagină în care veți introduce e-mail-ul și parola.

Odată intrat în cont, veți avea la dispoziție un meniu în partea stângă a paginii. Acolo, selectați secțiunea „Datele mele din sistemul public de pensii”.

În acea secțiune, puteți alege fie un document cu stagiile lunare de cotizare înregistrate în evidențele CNPP începând cu aprilie 2001, fie un document cu stagiile anuale de cotizare.

Poți cumpăra vechime în muncă?

2024 este ultimul în care românii vor putea cumpăra vechime în muncă. Pe 31 august 2023, Guvernul a stabilit că persoanele care nu îndeplinesc stagiul minim de cotizare pot cumpăra vechime în muncă până la 31 decembrie 2024.

Astfel, persoanele interesate pot cumpăra vechime pentru o perioadă de cel mult 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială. Plata contribuţiei se poate face într-o singură tranşă sau în tranşe lunare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2024.

Pot cumpăra vechime în muncă cetățenii români din ţară sau din străinătate care nu sunt pensionari şi care nu au fost asiguraţi în sistemul public de pensii. Persoanele interesate trebuie să se prezinte la Casa teritorială de Pensii personal sau prin mandatar, desemnat prin procură specială, cu cartea de identitate sau pașaport, după caz.

Cât costă vechimea în muncă

Potrivit unei postări a ministrului Muncii, din august 2023, ”venitul pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare. Cota de contribuţie, potrivit Codului Fiscal, este de 25%.

De la 1 iulie 2024, salariul minim brut a crescut la 3.700 de lei, ceea ce înseamnă că cei interesați să cumpere vechime în muncă vor plăti 925 de lei pentru fiecare lună din an.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE