Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reguli pentru cumpărarea mielului de Paște. La ce trebuie să fim atenți când cumpărăm carnea pentru sărbătorile pascale

În mai multe județe din țară s-au deschis piețe de miei, însă producătorii au reguli stricte pe care trebuie să le urmeze.

Autoritățile ne sfătuiesc să cumpărăm carne doar de la vânzătorii autorizați care oferă și garanția veterinarului că animalul este sănătos. Altfel, ne jucăm cu propria sănătate.

În Craiova în această săptămână s-a deschis un punct de sacrificare a mieilor și iezilor. Producătorii vin cu animalele vii, iar cumpărătorii pot să aleagă animalul pe care îl doresc. Tot aici se află și punctele de abator care sunt obligate să respecte reguli stricte.

Mulți dintre oameni spun însă că preferă să cumpere miei dintr-o astfel de piață, mai ales că prețul este mai convenabil. Un kilogram de carne costă între 20 și 23 de lei, pe când în magazine prețul este dublu.

Avem firmă de măcelari autorizați care fac sacrificarea. Avem asomator, avem stație de sterilizare a cuțitelor. Mielul este cumpărat, este ales de cumpărător, apoi este dus la punctul de sacrificare, unde-l preiau măcelarii autorizați iar după sacrificare este văzut de un medic veterinar care îi aplică marca de sănătate.”, a declarat Adrian Dinu, purtător de cuvânt piață.

La nivel european există reguli stricte pe care și România trebuie să le respecte.

”Uniunea Europeană are legislație foarte clară când vine vorba de sacrificarea animalelor și descrie cu lupte amănunte ce este voie și ce nu este voie la fiecare specie.Indiferent că este vorba de un miel sau de altă specie de animal de fermă, nu este voie să se ucidă animalul fără asomare”, a adăugat Gabriel Păun, Director Animals International.

Deși în ultimii ani numărul punctelor de sacrificare a scăzut, încă mai există zeci de astfel de piețe.

Noi recomandăm clienților care își doresc să achiziționeze miei din puncte de tăiere și de sacrificare care sunt certificate sanitar-veterinar, altfel riscă ca respectivul animal să nu fie el, să fie alt tip de animal sau riscă ca animalul respectiv să inducă celor care l-a cumpărat diferite stări patologice.”, a conchis Florin Capăţână, director general al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinară pentru Siguranţa Alimentară.

Autoritățile avertizează și că oamenii își riscă sănătatea dacă achiziționează miei direct de la stână, fără certificate. Carnea poate să ducă la boli parazitare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE