Peste 3 milioane de pensionari își vor primi pensile recalculate de la 1 septembrie. Pentru o parte dintre ei, deciziile au început deja să vină prin poștă. Ce prespune această recalculare atât de așteptată de pensionarii români? Majorările nu vor fi la fel pentru toată lumea, așa cum s-a întâmplat la 1 ianuarie, când pensiile au crescut cu 13,8%.
Cum se calculează pensia după noua lege și ce aduce nou
- Pensie = valoare punct de referință (81 lei) x număr total de puncte
- Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte asimilate /necontributive
Cum se acordă punctele de stabilitate
- 0,50 puncte/an pentru anii din intervalul 26 – 30 de vechime în muncă, inclusiv
- 0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv
- 1 punct/an, pentru anii din intervalul 36 – 40 etc
Pensionar cu o vechime în muncă de 25 ani
- Salariu mediu pe durata activității: 2.000 lei net sau 3.550 lei brut
- Puncte de contributivitate: 25 X 0,52= 13
- Puncte de stabilitate: 0
- Pensie acum: 1.281 lei (pensie minimă)
- Pensie după recalculare: 1.281 lei (pensie minimă)
Pensionar cu o vechime în muncă de 35 ani
- Salariu mediu pe durata activității: 2.000 lei net sau 3.550 lei brut
- Puncte de contributivitate: 35 X 0,52 = 18,2
- Puncte de stabilitate: 5 x 0,50 + 5 x 0,75 = 6,25
- Pensie acum: 1.474 lei
- Pensie după recalculare: 1.980 lei
Pensionar cu o vechime în muncă de 40 ani
- Salariu mediu pe durata activității: 2.000 lei net sau 3.550 lei brut
- Puncte de contributivitate: 40 X 0,52 = 20,8
- Puncte de stabilitate: 5 x 0,50 + 5 x 0,75 + 5 X 1 = 11,25
- Pensie acum: 1.660 lei
- Pensie după recalculare: 2.596 lei
Ciolacu: 3,8 milioane de pensii cresc după recalculare
Marcel Ciolacu a afirmat că deciziile de recalculare a pensiilor vor pleca vineri către toţi pensionarii, conform planului.
Premierul a adăugat că 3,8 milioane de pensii cresc, iar majorarea medie este de aproape 27%.
"Începem cu subiectul aşteptat de milioane de români: recalcularea pensiilor, care este una dintre marile priorităţi ale acestei guvernări. Alături de Ministerul Muncii şi preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice ne asigurăm azi că totul este în grafic şi deciziile de recalculare pleacă vineri spre toţi pensionarii, conform planului. Din datele centralizate, 3,8 milioane de pensii cresc după recalculare, adică peste 82% din totalul pensiilor din România, iar creşterea medie a pensiilor este de aproape 27%", a precizat, miercuri, Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern.
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a precizat că cei mai mulţi pensionari vor câştiga şi nimeni nu pierde.
"Am finalizat recalcularea. Nu vor mai fi pensionari care au muncit la fel, dar au pensii diferite. Guvernul Ciolacu asigură creşterea sustenabilă şi continuă a pensiilor. În lege s-a introdus un mecanism care garantează creşterea anuală a pensiilor fără a crea dezechilibre bugetare. Am eliminat pragul de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile care ar fi putut duce la îngheţarea pensiilor până în 2070", a spus Simona Bucura Oprescu.
Are statul bani să plătească aceste pensii mai mari?
Vorbim de o cheltuială de 2 miliarde de lei în plus de la bugetul de stat pentru majorarea pensiilor, asta în contextul în care bugetul de pensii, dar și cel de stat se află într-un deficit.
Sonia Teodoriu, jurnalist Euronews România: ”Dacă ne uităm, în fiecare lună, fiecare dintre salariații români, cei 7,6 milioane, contribuie cu 25% din salariul lor la bugetul de pensii. Din acești bani, 3,75% merg la Pilonul II, restul la Pilonul I. Banii aceștia ajung la bugetul consolidat al statului, nu există coșuri diferite pentru diversele cheltuieli ale statului. Practic în acest coș, bugetul consolidat al statului, ajung atât banii din taxe, din impozite, din amenzi, dar și această contribuție.
Vedem că de la an la an crește responsabilitatea statului în ceea ce privește pensiile. Dacă în 2023 statul a plătit 111 miliarde de lei pentru pensii, cu un an înainte cu 13 miliarde mai puțin (98 de miliarde de lei în 2022). Se cronicizează această problemă, pentru că ultima dată când pensiile se suțineau din ce contribuiau salariații era în urmă cu mai bine de 20 de ani. Din acel moment, a tot crescut povara în ceea ce privește cheltuielile statului cu pensiile.”
De ce vrea statul să muncim mai mult?
Creșterea pensiilor nu este pentru toată lumea. Unele rămân la fel, în timp ce altele cresc în funcție de numărul de ani în câmpul muncii.
Sonia Teodoriu, jurnalist Euronews România: ”Anul trecut am avut 4,6 milioane de pensionari. Pensiile lor au fost plătite de cei 7,6 milioane de salariați din România care au contribuit la Pilonul I, cel obligatoriu. Este foarte clar că, cu cât această bază de taxare este mai mare, cu cât mai mulți oameni contribuie lună de lună la bugetul din care se iau banii pentru banii, cu atât este mai ușor să plătești aceste pensii și să diminuezi pe termen lung din deficitul despre care vorbeam mai devreme.
Este în interesul statului să existe tot mai mulți oameni care să contribuie, astfel încât să nu fie nevoit să ia bani din altă parte ca să susțină pensionarii.”