Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Schimbări în legea drogurilor: folosirea unor substanțe interzise la volan, justificată de rețeta de la medic

Medicamentele care conțin substanțe psihoactive, chiar și în cantități foarte mici, s-ar putea vinde doar cu rețetă de la medicul de familie. Este una dintre modificările aduse proiectului de lege privind conducerea sub influența drogurilor, aflat la Senat. Potrivit modificării, în baza unei rețete medicale, conducătorul auto poate justifica prezența unor substanțe interzise în organism și nu va mai fi sancționat.

După ce proiectul de lege va trece de Parlament, Ministerul Sănătății va avea la dispoziție un an pentru a face o listă cu toate medicamentele care conțin substanțe psihoactive.

Robert Cazanciuc, vicepreședintele Senatului: Am făcut propriul experiment. În 14 martie, la ora 07:30, am luat două pastile de Nurofen Plus, având în vedere greutatea prospectului, am făcut o analiză de sânge și de urină la 09:30 la spitalul de urgență și a ieșit pozitiv la opiacee. Peste alte două ore am făcut o altă analiză la IML, din nou, pozitiv. Noi am propus prin această lege ca medicamentele care astăzi se iau fără rețetă în farmacie să fie trecute pe rețetă, fiindcă e puțin greu de înțeles de ce codeina se ia cu rețetă, dar un medicament care conține codeină, nu, chiar și în doze foarte mici.

În prezent, conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive este pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani, pedeapsă care a rămas neschimbată în forma acestui proiect.

Reporter: Există deja la Ministerul Sănătății o listă a medicamentelor care pot afecta capacitatea de a conduce.

Robert Cazanciuc, vicepreședintele Senatului: Așa este, Ministerul Sănătății, având în vedere dezbaterile din ultimul timp, a făcut această listă informativă, dar ca să aibă putere trebuie să fie adoptată prin lege, așa cum spune legea, de altfel, din 2012.

Există și voci care contestă propunerile din acest proiect.

Simona Spătaru, senatoare USR: Că se solicită Ministerului Sănătății să întreprindă o listă, deși noi avem legi în vigoare care ne arată care sunt substanțele interzise, care sunt drogurile, care sunt cele care afectează în mod efectiv șoferii care conduc, avem aceste legi în vigoare, prevederea aceasta care au pus-o ca amendament astăzi este una neclară, imprecisă, nu poată să producă efectele juridice.

Proiectul de lege a fost depus la doar câteva zile după decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție care a stabilit că este nevoie de expertize și dovezi clare pentru a demonstra în ce măsură drogurile consumate de șoferi le afectează capacitatea de a conduce. Inițiatorii proiectului spuneau că această decizie ar fi creat un val de solicitări de expertiză și astfel ar fi dus la întârzieri ale unor hotărâri judecătorești. Conform statisticilor Poliției din ultimii doi ani, unul dintr-o mie de accidente grave a fost provocat din cauza consumului de droguri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE