Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Legea „Nordis”, adoptată. Urmează schimbări pentru combaterea escrocheriilor imobiliare

A fost adoptat proiectul anti-Nordis inițiat de coaliția de guvernare, cu 84 de voturi pentru, 9 împotriva și 28 abțineri. Camera Deputaților este decizională.

14/04/2025 , 18:43

A fost adoptat proiectul anti-Nordis inițiat de coaliția de guvernare, cu 84 de voturi pentru, 9 împotriva și 28 abțineri. Camera Deputaților este decizională. Documentul legislativ prevede și o limită pentru sumele achitate în avans – maximum 15% – urmând ca restul banilor să fie plătiți etapizat, în funcție de progresul lucrărilor. De exemplu, 25% ar urma să fie achitați după finalizarea structurii și alți 25% după instalarea echipamentelor esențiale.

Totodată, a fost adoptat, luni, și proiectul prin care șoferii vor putea primi pedepse cu închisoarea, între 1 și 5 ani dacă sunt prinși cu substanțe psihoactive în sânge. Proiectul prevede ca Ministerul Sănătății să facă lista medicamentelor pentru care șoferii vor avea nevoie de prescripție ca să urce la volan.

Știrea inițială:

Legea Nordis, la vot în Senat. Ce schimbări ar putea intra în vigoare pentru combaterea escrocheriilor imobiliare

Un proiect normativ destinat protejării persoanelor care achiziționează locuințe de la dezvoltatori este programat pentru analiză și vot în plenul Senatului, luni, potrivit unei informări Agerpres.

Inițiativa reglementează vânzarea locuințelor aflate în fază de proiect, stabilind că promisiunile de vânzare pot fi făcute doar după ce autorizația de construcție este înregistrată, iar unitățile viitoare sunt individualizate într-un sistem oficial de evidență.

Măsura ar urma să asigure transparență în tranzacțiile imobiliare și să evite situațiile în care aceeași locuință este promisă mai multor persoane.

Documentul legislativ prevede și o limită pentru sumele achitate în avans – maximum 15% – urmând ca restul banilor să fie plătiți etapizat, în funcție de progresul lucrărilor.

De exemplu, 25% ar urma să fie achitați după finalizarea structurii și alți 25% după instalarea echipamentelor esențiale.

Dezvoltatorii care folosesc fondurile clienților în alte scopuri decât cele aferente construcției vor putea fi sancționați cu amenzi de până la 1% din veniturile totale.

Proiectul, inițiat în principal de aleși ai Partidului Social Democrat, vizează modificarea unui articol din legislația privind standardele în domeniul construcțiilor. Senatul are primul cuvânt în procedura parlamentară, urmând ca votul final să fie dat de Camera Deputaților.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE