Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nou hub tehnologic pentru studenți la Politehnica București. Protocolul semnat prevede deschiderea unui centru de cercetare româno-coreean

Un parteneriat strategic care va permite dezvoltarea unui hub tehnologic a fost încheiat miercuri de Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București și de Universitatea Națională Pusan, din Coreea de Sud, alături de gigantul aerospațial Hanwha Aerospace. Documentul pune bazele unei colaborări cu miză strategică, în urma căreia, la Politehnica București va fi înființat un nou centru de cercetare, în domeniul aero-spațial.

Parteneriatul vizează atât industria de apărare, cât și zona civilă. Dincolo de echipamente și tehnologie, miza este formarea resursei umane care va susține aceste domenii critice.

Mihnea Costoiu, rectorul UPB: „Ceea ce este important pentru noi, dincolo de semnarea efectivă, este că vom pregăti resursa umană împreună cu companiile, folosind tehnologiile existente, folosind laboratoarele existente în fabrică, folosind know how-ul pe care compania îl are, ceea ce este extrem de important pentru studenții noștri și pentru pentru viitorul acestei țări”

Centru de cercetare româno-coreean, specializat și în domeniul aerospațial

Rim Kap-soo, ambasadorul Coreei de Sud la București: „Sunt foarte încântat să asist în această dimineață la ceremonia de semnare a acestui acord bilateral între o universitate de prestigiu și Universitatea Națională Pusan, împreună cu Hanwha Aerospace. După cum bine știți, Ambasada și Guvernul meu au depus eforturi considerabile pentru a avansa cele patru obiective economice ale noastre. Cooperăm în multe, foarte multe domenii, iar sectorul apărării este unul dintre ele. Suntem foarte bucuroși să vedem această ceremonie, iar eu sunt pregătit să ofer tot sprijinul necesar pentru a transforma în realitate conținutul acestui acord.”

Studenții vor putea obține diplomă dublă

Centrul româno-coreean va integra cercetarea aplicată și dezvoltarea de produse în domeniul aerospațial.

Horia Necula, prorector UPB: „Acest acord prevede nu numai colaborarea cu Hanwha Aerospace și cu o universitate din Coreea, ci și în cadrul acestei colaborări vom semna un acord de dublă diplomă, o dublă diploma care va permite schimbul de studenți între cele două universități și care va conduce la diplome comune pentru studenții care urmează acest program de studii în viitor.”

Daniel Crunțeanu, decanul Facultății de Inginerie Aerospațială, UPB: „Ei își doresc să dezvolte un centru în care să facă cercetare, dar și dezvoltare de produse care să vină din zona spațială și aero-spațială, special pentru zona militară.”

Acest parteneriat deschide un nou capitol în cercetarea aerospațială românească, cu impact direct în dezvoltarea tehnologică și securitatea națională.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE