Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce înseamnă, de fapt, îndemnul lui Lukașenko la discuții de pace. ”Un aliat fidel al lui Putin nu poate să facă declarații de capul lui”

”Să ne așezăm la masa negocierilor și să punem capăt acestei încăierări”. Este propunerea de încetare a războiului pe care o face președintele din Belarus, cel mai fidel aliat al lui Vladimir Putin. Alexandr Lukașenko cere, așadar, discuții de pace, iar părerea sa va fi auzită de toți rușii într-un interviu ce va fi difuzat duminică pe canalul de televiziune de stat Rossia 1.

La Moscova părerile sunt însă mai radicale. Consilierul prezidenţial Nikolai Patruşev susține că NATO şi țările occidentale au fost direct implicate în planificarea atacului Ucrainei asupra regiunii ruse Kursk.

Ce înseamnă îndemnul președintelui din Belarus, aliat cheie al Rusiei

Cătălin Lența, jurnalist Euronews România: ”I s-a dat voie să spună așa ceva, mai ales că interviul va fi difuzat la o televiziune de stat din Rusia. Își închipuie cineva că la televizor Rusia apare altceva decât și-ar dori Vladimir Putin? Lukașenso, un aliat fidel al lui Putin, omul care găzduiește pe teritoriul național arme nucleare ale Rusiei, nu poate să facă declarații de capul lui. E greu de crezut că are o inițiativă de pace care va avea sorți de izbândă și nu-l va deranja pe liderul de la Kremlin.

Cum poți să numești invadarea Rusiei de către Ucraina ”o încăierare”? El încearcă să minimizeze ceea ce se întâmplă acolo, trecând cu buretele peste sutele de mii de morți și răniți care sunt deja în doi ani și jumătate de război, trecând peste suferința și distrugerile provocate de ruși în regiunile din estul Ucrainei, chiar și peste ale rușilor care acum își văd războiul pe teritoriul lor.

E greu de crezut că vorbește Lukașenko de capul lui. El spune ”să ne așezăm la masa negocierilor. Nu ne dorim extinderea războiului. Noi chiar îi iubim pe ucraineni”, deși tot el le-a permis rușilor să atace din Belarus, la începutul războiului, Ucraina. Acum, el e un bătrân sfătos, care stă într-o clădire și spune ”Veniți la mine, am cele mai bune intenții, Occidentul e cel rău”. Cam asta e declarația.”

Nikolai Patrușev acuză SUA și Occidentul că au ajutat Ucraina să atace Rusia

Consilierul prezidenţial rus Nikolai Patruşev a declarat vineri că NATO şi Occidentul au fost direct implicate în planificarea atacului Ucrainei asupra regiunii ruse Kursk.

Cătălin Lența, jurnalist Euronews România: ”Să ne uităm și la ce spunea Nikolai Patrușev, un foarte virulent și vocal consilier prezidențial: ”NATO și Occidentul au pregătit Ucraina pentru această invadare samavolnică a teritoriului nostru”. Patrușev uită că Rusia a intrat prima, în februarie 2022, și anterior cu 10 ani în Crimeea, peste ucraineni. Patrușev trebuie să livreze și el ceva. Așa cum Putin trebuie să livreze poporului său victorii și siguranță, Nikolai Patrușev trebuie să livreze fidelitate față de liderul suprem, Vladimir Putin. Am văzut că SUA tocmai au avut o reacție care a dovedit clar că nu au fost implicate în pregătirea acestui război.”

Va primi Ucraina de la SUA rachete de rază lungă?

Cătălin Lența, jurnalist Euronews România:Acum se discută livrarea din SUA de rachete cu rază lungă de acțiune către Ucraina. E vorba de niște rachete numite JASSM care au o rază de acțiune de pste 900 de kilometri. Deci, de oriunde le-ai lansa din Ucraina, dacă s-ar concretiza acest proiect, ele vor trece cu vreo 400 de kilometri de Moscova.

E un proiect pe care americanii nu vor să-l confirme, dar nici nu l-au infirmat. A fost o audiere a unui general american, în Comisia de Apărare din Senat, a fost întrebat și de acest lucru. A fost clasicul american ”No comment”. Adică nu neg, dar nici nu confirm, ceea ce ne face să credem că încet, încet Ucraina va primi și astfel de rachete. A început să primească avioane F-16, aceste rachete pot fi montate exact pe aceste avioane F-16.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE