Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Recalcularea pensiilor ar putea dezavantaja persoanele nevăzătoare. ”Sunt colegi care au anunțat că vor intra în greva foamei”

Guvernanții susțin că aproape patru milioane de pensionari vor avea pensii mai mari odată cu recalcularea, însă există și categorii care avertizează că nu vor primi bani în plus. În direct la Euronews România, reprezentanții asociațiilor de nevăzători din România susțin că ”orice nevăzător va rămâne cu pensia înghețată la valoarea de acum” mai mulți bani.

În emisiunea ”Vocile care contează” de la Euronews România, Filip Aurel, membru al Asociației nevăzătorilor din România, a punctat că persoanele cu deficiențe de vedere sunt cele mai ”discriminate prin noua lege a pensiilor”.

”Nicio pensie aflată în plată nu va scădea, dar în cazul în care în urma recalculării rezultă un punctaj mai mic, acea pensie rămâne înghețată pentru foarte mulți ani de acum încolo.

Nevăzătorii, în acest moment, sunt cei mai defavorizați, cei mai discriminați prin noua lege a pensiilor. V-am trimis o decizie de pensie care în urma recalculării scade cu peste 50%.

Din moment de la 1 ianuarie 2025, se indexează punctul de pensie și nu pensia în sine acea pensie va rămâne la acel cuantum pentru foarte mulți ani de zile. (...)

Acea persoană zece ani încolo, orice nevăzător, de fapt, va rămâne cu pensia înghețată la valoarea de acum”, a precizat Filip Aurel, la Euronews România.

Ministrul Muncii susține că ia măsuri pentru a sprijini persoanele nevăzătoare

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii: ”În noua lege a pensiilor a trebuit să aducem împreună necesitatea de respectarea principiilor contributivității. Totuși, cu respect și pentru nevăzători, și datorită acestui lucru s-a dat acel 0,5% puncte pe an, punctaj suplimentar pentru aceștia.

Avem un dialog permanent cu cei de la Asociațiile persoanelor cu dizabilități, nu numai de la nevăzători, și de la consiliul național al persoanelor cu dizabilități și cei de la asociația surzilor. Avem un dialog permanent cu dânșii și ne străduim în măsura în care resursele ne permit să avem o politică în care să le protejăm drepturile”

Nevăzătorii se consideră dezavantajați prin recalcularea pensiilor: ”Deja au fost sesizate forurile internaționale”

”În momentul în care vom primi deciziile, deja s-au făcut sesizări la CCR. Deja au fost sesizate forurile internaționale, iar noi vom iniția o mișcare de protest și sperăm să ajungem la o soluționare corectă.

Sunt colegi care au anunțat că vor intra în greva foamei până când se va găsi o soluție cinstită.

Este vorba despre o pensie de limită de vârstă, despre niște oameni care au muncit, care nu cerșesc, nu este vorba despre un ajutor social, nu e vorba despre o pensie de handicap. E vorba despre o pensie a orbilor care au muncit în țara asta, care au plătit contribuții”, a mai declarat Filip Aurel, membru al Asociației nevăzătorilor din România.

La rândul său, Horațiu Raicu, președintele Federației Naționale a Lucrătorilor, a explicat că ”ddată cu noua lege s-a schimbat modalitate de calcul a pensiilor”.

”Până la legea 360, modalitatea de calcul se făcea prin raportare la salariul mediu brut lunar. Odată cu legea 360, modalitatea de calcul a punctajului se face la nivelul salariului brut luat în calcul la elaborarea bugetului de stat.

Dacă vorbim la anul 2023, la aceea ce se calculează în momentul de față, discutăm despre o sumă de 7567.

Dacă persoană cu dizabilități, anul trecut a realizat un venit de 3.700 de lei, automat el nu va realiza un punct de pensie. Nerealizând un punct de pensie, ca medie un 0,50, dânsul nu are cum să beneficieze de acei 81 de lei, ci de cel mult 40,5 lei. De aici, scăderea cuantumului pensiei ca efect al recalculării. (...)

Este profund imoral și incorect, schimbându-se modalitate de calcul”, a precizat Horațiu Raicu, la Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE