Primul tren modernizat de CFR din fonduri PNRR a început să circule de miercuri pe ruta București Nord – Constanța și retur. Călătorii spun că sunt încântați de condiții și speră să prindă același tren și la întoarcere. Însă, nu au lipsit întârzierile, fiindcă șinele de tren nu au fost și ele modernizate.
Primul tren modernizat prin PNRR, primele întârzieri
Primul tren modernizat de CFR cu bani din PNRR nu a fost scutit de probleme în prima zi de circulație, potrivit Clubferoviar. Trenul IR1688 Constanța București a înregistrat întârziere de peste 60 de minute, conform tabelei din Gara de Nord București. Planificat să ajungă la ora 17.49 acesta a ajuns în jurul orei 19.00, oră la care s-a afișat linia de garare.
Cauza întârzierii a fost un tren de marfă trecut peste macaz la Băneasa care a dus la blocarea traficului în zonă.
O picătură într-un ocean. Este primul tren modernizat din fonduri PNRR. Totul arată ca nou, este curat și civilizat, iar călătorii spun că este pentru prima dată când au parte de astfel de condiții la CFR.
Pasageră: „Sunt încântată să văd schimbările din România, nu locuiesc aici de peste 23 de ani. (Reporter: E ca și cum ați călători în altă țară cu un tren modern?) Da, cu mici diferențe cum ar fi platforma de afară, am văzut că au dificultate copiii de a coborî din tren pentru că nu este la același nivel. Bănuiesc că fiind prima călătorie, mai sunt lucruri de făcut.”
Pasager: „Mai frumos ca înainte. Sper să găsesc și la întoarcere același tren frumos și nu alea vechi. Acum avem aer condiționat, prize, lumină ca lumea”.
Pasageră: „Și eu sper ca la întoarcere să-l prind tot pe acesta. Ne obișnuim cu anumite standarde și sperăm ca toate să devină la fel ca acesta.”
Ioana Nicolescu, jurnalistă Euronews: „Călătorii care vor circula cu acest tren vor putea să-și depoziteze bicicletele în niște spații special amenajate”.
Trenul care a făcut azi traseul București-Constanța face parte dintr-un proiect care prevede modernizarea a 55 de locomotive electrice și a 139 vagoane de călători.
Trenul poate atinge 160 de kilometri pe oră, traseul până la Constanța fiind, de altfel, unul dintre puținele din țară cu șină suficient de bună ca să poată susține această viteză. În alte zone, restricțiile duc la nesfârșite întârzieri.
Pasager: „Sunt supărat, nu mă întrebați. (Reporter: Sunteți supărat pe CFR?) Da! După ce că trebuia să fac 9 ore jumate, am făcut 10 ore și 40 până aici. (Reporter: Pe scurt, întârzierile continuă?) Păi, după cum se vede, am pierdut legătura acum vin cu următorul.”
Inclusiv CFR Călători recunoaște că materialul rulant este foarte vechi și insuficient pentru cât ar fi nevoie. În 2023, parcul CFR Călători avea 450 de locomotive şi automotoare şi 1000 de vagoane, aproape jumătate dintre acestea având deja peste 40 de ani de funcționare. Abia la sfârșitul lui 2024 a intrat în circulație primul tren electric cumpărat în ultimii 30 de ani.
Cât privește trenurile modernizate cu bani din PNRR, ministrul Transporturilor le anunța încă de anul trecut.
Ada Meseșan, purtător de cuvânt CFR Călători: „Următorul traseu pe care va intra un alt tren PNRR va fi București-Brașov și următoarele destinații pe care vor intra trenurile PNRR, noi sperăm de anul acesta cât mai curând, vor fi București-Galați, București-Iași, București-Suceava, București-Brașov-Cluj, București-Timișoara, București-Arad.”
În total, pe traseul București-Constanța și retur vor circula zilnic patru trenuri modernizate cu fonduri din PNRR, inclusiv de Paște și în minivacanța de 1 Mai.
Cât costă modernizarea trenurilor cu bani din PNRR
”CFR Călători” SA a semnat în data de 13.12.2023 contractul de finanțare nr. 45 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Pilonul 1 – Tranziția spre o economie verde, Componenta C4. Transport sustenabil, Investiția I2 – Material rulant feroviar pentru proiectul de investiții “Modernizarea a 55 de locomotive electrice destinate remorcării trenurilor de călători, conversia a 20 locomotive diesel hidraulice de manevră în locomotive electrice cu acumulatori și modernizarea a 139 vagoane de călători”
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă modernizarea a 55 de locomotive electrice destinate remorcării trenurilor de călători, conversia a 20 locomotive diesel hidraulice de manevră în locomotive electrice cu acumulatori și modernizarea a 139 vagoane de călători, ce va avea ca efect atât sporirea mobilității în jurul marilor centre socio – economice ale țării și creșterea calității serviciilor cât și realizarea unor conexiuni rapide între unitățile administrativ teritoriale importante ale țării.
Obiectivele specifice ale proiectului:
- creșterea eficienței modului de exploatare a serviciilor de transport feroviar de călători;
- reducerea poluării;
- sporirea confortului pe o serie de rute de pe rețeaua feroviară publică electrificată;
- creșterea eficienței, accesibilității și gradului de digitalizare a transportului feroviar de călători.
Valoarea totală a proiectului de investiții este de 2.074.920.554,86 lei.
Proiectul este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii, după cum urmează:
- Sprijin din partea Uniunii – Împrumut/grant – 268.000,00 lei;
- Contribuție publică națională – 153.362.727,86 lei;
- Valoare TVA – 331.289.827,00 lei.