Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Deciziile de recalculare a pensiilor, distribuite de vineri. Ce se întâmplă dacă pensionarul nu este acasă

Deciziile de recalculare a pensiilor pentru anul 2024 vor fi distribuite de Poșta Română începând cu data de 16 august. Astfel, poștașii se vor deplasa la domiciliile beneficiarilor pentru a înmâna deciziile, până pe data de 30 august.

Cine poate primi decizia de recalculare a pensiilor de la poștaș

Poșta Română a transmis luni, într-un comunicat, că beneficiarii trebuie să fie acasă atunci când vine decizia de recalculare, pentru a evita eventualele întârzieri. Însă directorul Poștei Române a precizat, miercuri, că decizia poate fi înmânată oricărei rude care locuiește la aceeași adresă cu pensionarul.

"În cadrul acestui proces, poştaşii se vor prezenta la domiciliul fiecărui pensionar pentru a înmâna deciziile de recalculare a pensiilor în perioada 16 - 30.08.2024. Menţionăm faptul că este important ca beneficiarii să fie prezenţi la domiciliu în perioada de distribuire, pentru a evita eventualele întârzieri", se menţionează într-un comunicat transmis de Compania Naţională "Poşta Română", preluat de Agerpres.

„Procedura de înmânare a deciziei este una relaxată, aș putea spune, și poate fi primită de orice locuitor, orice persoană care locuiește la aceeași adresă cu beneficiarul. Deci, în cazul în care titularul nu este acasă, atunci o rudă a acestuia, care locuiește cu acesta poate să ridice decizia pentru persoana, pentru clientul final, persoana vizată”, a precizat Valentin Ștefan, directorul Poștei Române.

Nicio pensie nu scade după recalculare, spune ministrul Muncii

Creșterea medie a pensiilor, pentru cei care beneficiază de majorări, este de 622 de lei, a declarat ministrul Muncii, Simona-Bucura Oprescu. Ea a precizat că, după recalcularea pensiilor, nicio astfel de remuneraţie nu scade.

"Avem articolele 144 şi 155 din lege care stipulează în mod expres faptul că nicio pensie nu scade. Pensionarii beneficiază de cuantumul mai favorabil. Pentru pensionarii încadraţi în grupe de muncă, noua lege a pensiilor menţine toate drepturile câştigate în baza cadrului legal anterior de către cei încadraţi în grupe de muncă şi care s-au pensionat înainte de 1 septembrie 2024. Impactul bugetar suplimentar este de 9,45 miliarde lei, iar impactul lunar suplimentar este de 2,36 miliarde lei", a susţinut ministrul de resort.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE