Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Indiferent ce job avem, trebuie să ne adaptăm cu toții la noile tehnologii, susțin experții: „Asta e direcția”

Digitalizarea, tehnologizarea și utilizarea inteligenței artificiale au început să facă parte din tot mai multe domenii de activitate, spun specialiștii în recrutarea forței de muncă. Tot ei consideră că orice angajat ar trebui să se familiarizeze cu noile tehnologii, indiferent de profilul profesional.

Noile tehnologii, prezente în tot mai multe domenii

Ana Călugăru, director comunicare companie de recrutare: Tot ce înseamnă digitalizare, tehnologizare, inteligență artificială... Sunt zone în care oricare dintre noi ar trebui să facem așa, niște pași mărunți, și ar trebui să ne familiarizăm cu ele, indiferent de jobul pe care îl facem. Chiar dacă el, în miezul lui, nu ar avea nicio legătură cu tehnologia, ingineria și matematica, sau cu partea digitală, trebuie să ne familiarizăm cu ele pentru că asta este direcția în care se îndreaptă lucrurile.

Am sondat un pic în rândul candidaților, destul de recent, și i-am întrebat cum cred ei că sunt văzuți de angajatori și cum se văd și ei, și încep să fie destul de conștienți că setul de abilități și competențe pe care le au în acest moment s-ar putea să nu mai fie valabile fix în această formă pentru prea mult timp de acum încolo și să fim nevoiți cu toții să facem niște mici reglaje la ceea ce știm astăzi, astfel încât în anii următori să putem să fim în continuare atrăgători pe piața muncii, a precizat aceasta, la Euronews România.

Inteligența Artificială schimbă piața muncii

Evoluțiile înregistrate în domeniul Inteligenței Artificiale au adus în dezbatere și transformările ce vor avea loc pe piața locurilor de muncă. Dezvoltarea Inteligenței Artificiale va avea un impact asupra a 60% din locurile de muncă din economiile avansate și de pe unele piețe emergente din întreaga lume, potrivit declarațiilor directorului general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva.

Specialiștii evidențiază că încă mai există joburi pentru care Inteligența Artificială nu poate fi un substitut. Vorbim în special de acele poziții care cer abilități umane, cum ar fi inteligența emoțională sau capacitatea de gândire creativă.

Cine vrea totuși să-și construiască o carieră pe baza tehnologiei cu cea mai rapidă creștere din acest moment, la nivel mondial, poate să aleagă dintre cinci noi domenii de lucru care apar în Europa odată cu aprobarea legii privind Inteligența Artificială.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE