Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cloud-ul guvernamental va folosi inteligența artificială. Ministrul Bogdan Ivan: „Vom face acest sistem atât de simplu de folosit”

România digitalizează, în sfârșit, toate serviciile publice. Costă 100 de milioane de euro, însă este vorba de bani europeni, iar autoritățile ne promit că vom putea accesa toate serviciile publice digitale printr-un click de pe telefon sau de pe calculator. Totul se va face cu tehnologie de ultimă generație, iar proiectul ar urma să fie implementat până în septembrie 2025.

Invitat în studioul Euronews România, Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a explicat că, prin proiectul cloud-ului guvernamental, România va diminua birocrația, iar cetățenii vor putea procura documentele de care au nevoie în câteva minute cu ajutorul unei aplicații ușor de folosit, precum cele ale rețelelor de socializare.

Cloud-ul guvernamental va integra toate bazele de date ale instituțiilor publice din România

„Cloud-ul este coloana vertebrală a tot ceea ce vrem noi să facem ca servicii publice. Imaginați-vă că astăzi avem sute de baze de date la sute de instituții diferite care, odată ce avem cloud-ul guvernamental, le vom putea aduce la toate în tehnologia anului 2025 ca și sofisticare.

Le vom putea conecta între ele prin intermediul acestei infrastructuri numite cloud guvernamental. După aceasta, ele vor comunica direct și nu va mai fi nevoit ca omul sau un funcționar să fie nevoit să meargă la cinci instituții diferite ca să consulte cinci baze de date ca să obțină un aviz, un document sau o autorizație”, a afirmat Bogdan Ivan, la Euronews România.

Verificări automatizate în cloud-ul guvernamental cu AI

„Ele vor merge automat folosind inteligența artificială, noile tehnologii, iar la final omul va da doar o comandă prin intermediul aplicației și se leagă de cloud-ul guvernamental.

Va da doar o comandă. De exemplu, vreau să depun o cerere pentru eliberarea unui certificat de urbanism sau pentru finanțarea unui proiect la APIA, sau pentru echivalarea studiilor din afara țării în România.

Va face acest lucru pe telefon, iar ceea ce astăzi se întâmplă extrem de birocratic ca un dosar fizic care merge la Direcția de Sănătate Publică, de acolo se duce la Minister (...) apoi la Colegiul Medicilor, același proces se va întâmpla automatizat. Va fi verificat automatizat de către soft. Dacă va fi nevoie de intervenție umană, va fi minimală”, a precizat ministrul Digitalizării.

Roboții ar putea verifica 90% din documente

„Ideea de bază este să ajungem la o sofisticare de grad patru, ceea ce înseamnă că aproximativ 90% din tot acest flux administrativ de verificare a documentelor să fie făcut fără intervenție umană, direct de către roboți, folosind inteligența artificială.

Ideea de bază este nu să poți să depui o cerere printr-un click distanță, urmând să aștepți 30 de zile ca statul să îți rezolve problema și să-ți dea acea adeverință. Ideea e să o depui și să primești un răspuns în decurs de câteva minute sau câteva ore. Asta este finalitatea”, a mai spus Bogdan Ivan.

Ministrul Digitalizării vrea ca prin acest proiect „administrația din România să se modernizeze la cel mai înalt standard”.

„Acum, prin cloud-ul guvernamental nu poate să mai spună nimeni din nicio instituție din România că nu are acces la infrastructura de interoperabilitate cu celelalte entități din România. Nu poate să spună că nu are un spațiu virtual care să ruleze aceste programe și care să ruleze pe volumele mari de date.

În felul ăsta obligăm administrația din România să se modernizeze la cel mai înalt standard. Nu se va mai putea să se scuze nimeni că nu are unde, că are cum, să nu are tehnologie”, a menționat Ivan, la Euronews România.

10 milioane de euro pentru instruirea funcționarilor să folosească cloud-ul guvernamental

Avem pregătiți deja 10 milioane de euro pentru a-i forma pe sutele de mii de funcționari din România, pe de o parte. De pe altă parte, avem și mari companii de talie mondială care sunt dispuse cu titlu gratuit să facă aceste formări pentru funcționarii publici din România.

Vom face acest sistem atât de simplu de folosit încât orice persoană care are abilități mimine de a-și instala o aplicație mobilă de banking, de a-și instala o rețea de socializare va putea să folosească acest sistem”. a mai afirmat ministrul Digitalizării.

Concurs pentru găsirea numelui potrivit pentru cloud-ul guvernamental

De asemenea, Bogdan Ivan a declarat că aplicația cloud-ului guvernamental va fi realizată pentru ca folosirea ei să fie cât mai simplă.

„În primul rând, își instalează aplicația unică a statului român la care lucrăm acum. (...) O să-i dăm un nume, să facem un concurs la nivel național să primim din partea tinerilor, din partea companiilor idei. Atunci o să alegem un nume care să fie digerabil, să fie cool.

După ce accesează aplicația, se loghează cu RO-id. Ro-id ce înseamnă? Înseamnă că statul are nivelul de autentificare cerut de lege pentru a fi sigur că atunci când intri în această aplicație, cel care intră este persoana reală. Acest lucru va fi foarte simplu. Așa cum îți faci un cont pe Revolut sau pe o rețea de socializare, încarci o poză cu buletinul, după care setezi o parolă și un user.

Faci un selfie ca să coreleze imaginea din buletin cu imaginea ta reală, după care primești autentificarea în decurs de câteva ore. Odată ce ai făcut acest lucru pas, orice vei face după în aplicație nu vei mai fi nevoit să te loghezi din nou sau să pierzi timp”, a menționat Ivan.

Cloud-ul guvernamental va integra și plăți online

„Asta e ideea lui one stop shop. Nu vei fi nevoit să faci mai multe conturi pentru fiecare serviciu public pe care vrei să-l accesezi de la Ministerul Muncii sau de la Ministerul de Interne.

În această formulă am integrat și module de plăți online împreună cu furnizorii de servicii de plăți electronice și cu toate băncile din România într-o formă foarte simplă în care fiecare om care vrea să-și plătească banala taxă pentru preschimbarea buletinului, de 37 de lei, să poată să o facă dând un dublu click, așa cum și-ar instala o aplicație. La fel și când își plătește rovinieta. Ideea de bază este să le facem simple”, a mai precizat Bogdan Ivan.

Bogdan Ivan, despre securizarea cloud-ului guvernamental: O să avem cea mai nouă tehnologie existentă pe piața mondială pentru infrastructura din România.

„Garanție 100% nu există nicăieri. Au fost atacuri și asupra Pentagonului și au reușit acum câțiva ani. Judecând după statistică, avem între 25.000 și 50.000 de atacuri cibernetice în fiecare zi în 24 de ore. În cele mai multe cazuri, ele eșuează pentru că avem o infrastructură de securitate cibernetică foarte bună în România.

Timp de șapte ani de acum înainte de se va updata cu tot ce înseamnă protecție cibernetică, noi versiuni ale softului. Automat o să avem cea mai nouă tehnologie existentă pe piața mondială pentru infrastructura din România.

E mult mai ușor să protejezi așa datele decât dacă avea câte un contact distinct de mentenanță cu sutele de instituții din România care la un moment dat unele poate au infrastructură perimată, softuri de acum 10-12 ani. Din cauza asta au success unele atacuri cibernetice.

Pe lângă Guvernul central și autoritățile centrale care o să intre sub această umbrelă a cloud-ului guvernamental dedicat, avem un program pe care-l lansăm pe 19 septembrie pentru administrația publică locală”, a mai precizat ministrul Digitalizării, la Euronews România.

„O să scădem foarte mult costurile de funcționare ale statului”

„Sunt bani europeni 100% nerambursabili (cei 100 de milioane de euro, n.red). În al doiela rând, o să scădem foarte mult costurile de funcționare ale statului per ansamblu. Una e să ai infrastructură care acoperă întreaga Românie, una e să ai infrastructură care e plătită de fiecare instituție în parte, cu servere, cu softuri, multiplicat la mii de instituții din România. Înseamnă o economie de costuri uriașă pentru statul român”, a mai punctat ministrul.

Datele cetățenilor români vor rămâne în România. „Acest cloud va fi montat în clădirile Serviciului de Telecomunicații Speciale”

„A fost o condiție nenegociabilă pentru noi ca datele românilor să rămână în România, în clădirile statului român, nu la o companie sau să fie plecate în altă țară.

În vreo trei ani când vom avea gata cloud-ul dedicat, când vom avea gata cloud-ul guvernamental în ansamblu, o să avem și toate aplicațiile migrate acolo și o să avem și aplicația unică în care vom ajunge ca la un click distanță să obținem peste 70 de servicii ale statului român. (...)

Reușim ca în termen de 180 de zile de ieri începând să avem la cheie acest cloud care va fi montat în clădirile Serviciului de Telecomunicații Speciale și va putea fi funcțional.

Odată ce va fi funcțional, începem să mufăm toate bazele de date naționale acolo și să avem acest limbaj comun. Odată creat nu va mai putea să spună nimeni din administrația publică că nu știe, că nu se poate digitaliza, că nu are resurse.

Avem bani europeni pentru migrarea tuturor acestor baze guvernamentale în cloud-ul guvernamental - 180 de milioane de euro. Deschidem achiziția în luna septembrie și sper să fie gata până când vom avea la cheie cloud-ul guvernamental”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE