Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum folosesc sud-coreenii inteligența artificială. De la crearea unei forțe militare sofisticate, până la depistarea cariilor dentare

Coreea de Sud folosește inteligența artificială pentru a crea o forță militară sofisticată, în condițiile în care țara este afectată de îmbrătrânirea populației și de scăderea natalității. Din acest motiv, Guvernul de la Seul apelează la companii IT pentru a antrena noua tehnologie să depisteze diverse amenințări la adresa securității.

În schimb, o altă companie sud-coreeană a adaptat sistemele AI pentru a descoperi cariile dentare. Trebuie doar să vă pozați dinții, iar imaginea este analizată de o aplicație specială. De asemenea, noua tehnologie e folosită în Finlanda pentru a analiza emoțiile pe baza expresiilor faciale.

Coreea de Sud are aproape 560.000 de militari activi și peste trei milioane de rezerviști în Armata sa. Pentru că se confruntă cu o îmbătrânire a populației, apelează la companiile din domeniul IT pentru a implementa noile tehnologii în strategia sa de apărare.

„Societatea coreeană suferă din cauza ratei scăzute a natalității și din cauza îmbătrânirii populației, așa că Armata coreeană vrea să implementeze o forță militară bazată pe inteligență artificială”, a declarat Hojin Cho, director executiv al companiei Gengenai, pentru Euronews România.

Gengenai este una dintre companiile sud-coreene prezente la IFA Berlin, cea mai mare expoziție de tehnologie din Europa. Start-up-ul înființat în 2022 creează diverse modele de scenarii pentru a antrena inteligența artificială.

„Guvernul coreean vrea să folosească o forță militară sofistficată, bazată pe inteligența artificială, așa că noi furnizăm date pentru a antrena modele de AI în domeniul Apărării. Putem folosi inteligența artificială pentru a monitoriza persoanele intruse sau să detectăm amenințări”, a explicat expertul.

Experții sud-coreeni spun că dezvoltă modele de inteligență artificială și pentru mașini autonome. În acest mod, vehiculele fără șofer pot ști cum să evite un accident și ce decizie să ia atunci când apare un animal în mijlocul drumului.

Aplicația cu inteligență artificială care poate depista cariile dentare

În schimb, compania sud-coreeană Iclo a dezvoltat o aplicație ce poate depista cariile dentare, cu o investiție de aproape un milion de dolari.

„Am dezvoltat o aplicație bazată pe inteligență artificială. Faci o poză dinților cu camera telefonului și apoi o încarci. Inteligența artificială analizează fotografia pentru a depista dacă ai carii sau alte probleme. Avem aproape 2,5 milioane de date obținute de la stomatologi, integrate în inteligență artificială”, a afirmat Yong-bin Kim, translatorul firmei sud-coreene Iclo.

Aplicația Homeden dezvoltată și cu fonduri guvernamentale poate fi descărcată gratuit din magazinele specializate. În funcție de problemele depistate, utilizatorii primesc și mesaje de avertisment, recomandări și chiar posibilitatea a face o programare la stomatolog.

Sisteme cu AI, folosite pentru a depista starea emoțională

Iar compania finlandeză Valfi a dezvoltat un senzor performant ce poate fi instalat în magazine, restaurante sau săli de fitness. Poate furniza informații despre numărul de clienți care trec pragul acestor afaceri.

 „Sunt foarte ușor de instalat. Nu necesită niciun cablu. E foarte ușor de amplasat în orice loc în care vrei să monitorizezi numărul de persoane. Dacă vrei să monitorizezi temperatura, nivelul de dioxid de carbon sau nivelul de poluare fonică, putem furniza variații ale acestui senzor”, a afirmat Valtteri Kujala, directorul executiv al firmei finlandeze Valfi, pentru Euronews România.

Senzorul fabricat în Finlanda este livrat alături de softul special în baza unui abonament lunar ce pornește de la 29 de euro. Acesta poate fi integrat și cu un sistem de inteligență artificială. Analizează starea emoțională a oamenilor pe baza expresiilor faciale.

„Poți vedea dacă vin clienți mulțumiți sau dacă sunt triști, dacă oferi produse bune care fac oamenii să zâmbească. Poți obține date despre emoții. Inteligența artificială face multe progrese și sunt milioane de modalități prin care poți folosi aceste dispozitive”, a mai spus Valtteri Kujala.

Peste 150.000 de persoane au vizitat IFA Berlin 2024, la ediția cu numărul 100 a expoziției de tehnologie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE