Cel mai cald an din istorie are parte și de cel mai călduros Crăciun. La stația meteo de la Calafat, s-au înregistrat, astăzi, aproape 21 de grade, un record de temperatură al ultimilor șase ani. O masă de aer tropical a ajuns din sudul continentului în țara noastră și, astfel, am ajuns la temperaturi foarte ridicate în decembrie, explică meteorologii.
Crăciunul 2023 a venit cu aer de primăvară în multe zone ale țării. În sudul țării, au fost peste 17 grade Celsius.
Meda Andrei, meteorolog de serviciu ANM: ”În mare parte din țară s-au depășit aproape 10 grade peste tot în sud aproape de 20 de grade în sud, Calafat cu 20.9 grade. În mare parte din Oltenia, Muntenia, Moldova izolat și în restul regiunilor au fost stații meteo în care temperaturile au fost cele mai ridicate de Crăciun de cand se fac măsurători.”
Tot în Calafat, dar acum șase ani , s-au înregistrat 19 grade de Crăciun, un record la acea vreme, doborât, însă, acum.
În cel mai călduros an din istorie. În 2023, temperatura medie a fost cu 1,5 grade peste cea din perioada 1850-1900 și cu 0.13 grade peste media anului 2016, considerat, până de curând, drept cel mai fierbinte an de când se fac măsurători.
Meda Andrei, meteorolog de serviciu ANM: ”Ultimii ani au tot intrat în topuri printre cei mai calzi ani și 2019 și 2020, și 2022 și iată și 2023 poate să intre într-un top, cel puțin 5 ca fiind cea mai calda luna de cand se fac măsurători.”
Vreme caldă se anunță și în noaptea dintre ani.
Meda Andrei, meteorolog de serviciu ANM: ”Și de Revelion va fi destul de cald puține precipitații preponderent sub forma de ploaie pentru că temperaturile vor fi pozitive, între 5-15 grade, situația se poate schimba dar puțin probabil sa trecem de la cald la rece.”
După data de 1 ianuarie, vremea se va răci, spun meteorologii, și vom reveni la iarnă.