Cel puțin 24 de persoane au murit în urma unor noi lovituri israeliene asupra Fâșiei Gaza, a anunțat vineri Apărarea civilă palestiniană, la o zi după ce Hamas a respins o propunere israeliană de armistițiu, transmite France Presse.
La rândul său, mișcarea islamistă palestiniană îndeamnă comunitatea internațională să facă presiuni asupra Israelului pentru a ridica 'blocada nedreaptă' asupra teritoriului palestinian, unde ajutorul umanitar este blocat de peste șase săptămâni.
Declanșat de atacul Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie 2023, războiul a aruncat Fâșia Gaza într-o situație umanitară catastrofală.
Reluarea ofensivei israeliene la 18 martie, după un armistițiu de două luni, a provocat din nou strămutarea a sute de mii de locuitori din Gaza.
Potrivit Apărării civile locale, noile lovituri israeliene s-au soldat cu 24 de morți, inclusiv 10 membri ai aceleiași familii uciși în sudul Fâșiei Gaza.
Toate eforturile de a ajunge la un armistițiu prin medierea Egiptului, Qatarului și Statelor Unite au eșuat până acum.
Joi, negociatorul șef al Hamas, Khalil al-Hayya, a anunțat că mișcarea se opune unui acord 'parțial' cu Israelul pentru a pune capăt luptelor, respingând efectiv ultima propunere israeliană de armistițiu.
Potrivit unui lider al mișcării, aceasta include schimbul a zece ostatici israelieni vii pentru un armistițiu de 45 de zile, eliberarea prizonierilor palestinieni deținuți de Israel și permisiunea de a aduce ajutor umanitar în Gaza.
Discuțiile stagnează în special în ceea ce privește problema dezarmării Hamas și a celorlalte grupuri armate din Gaza, cerută de Israel pentru a pune capăt războiului, dar stabilită ca o 'linie roșie nenegociabilă' de mișcarea palestiniană.
Între timp, potrivit unui calcul AFP bazat pe hărțile publicate de armata israeliană, aceasta din urmă a preluat controlul asupra a puțin peste jumătate din Fâșia Gaza, transformând-o într-o zonă tampon în care palestinienii nu pot trăi.
Atacul din 7 octombrie s-a soldat cu moartea a 1.218 persoane de partea israeliană, majoritatea civili, potrivit unui bilanț AFP bazat pe date oficiale.
Din cele 251 de persoane răpite în acea zi, 58 sunt încă deținute în Gaza, dintre care 34 au murit, potrivit armatei israeliene.
Vineri, noul ambasador al SUA în Israel a depus un mesaj scris de mână de Donald Trump la Zidul Plângerii din Ierusalim, asigurând că președintele american se roagă pentru pace și întoarcerea ostaticilor.
Potrivit Ministerului Sănătății din Hamas, cel puțin 1.691 de palestinieni au fost uciși începând cu 18 martie, ceea ce ridică la 51.065 numărul deceselor din Gaza de la începutul ofensivei israeliene de represalii, în urmă cu 18 luni.
'Comunitatea internațională trebuie să intervină imediat și să exercite presiunea necesară pentru a pune capăt blocadei nedrepte impuse poporului nostru din Fâșia Gaza', a declarat Khalil al-Hayya într-un comunicat publicat vineri.
Acuzând Hamas de deturnare, ceea ce mișcarea palestiniană neagă, Israelul blochează de la 2 martie toate livrările umanitare către teritoriul în care trăiesc 2,4 milioane de palestinieni.
Biroul ONU pentru afaceri umanitare (OCHA) a estimat săptămâna aceasta că Fâșia Gaza se confruntă cu 'probabil cea mai gravă' situație umanitară de la începutul conflictului.
Situația este atât de disperată încât unii locuitori din Gaza au decis să mănânce carne de broască țestoasă de mare.