„Semnele vitale ale Pământului eșuează”. Este avertismentul dur al secretarului general al Organizației Națiunilor Unite, făcut în cadrul Conferinței internaționale pentru climă, din Dubai. Climatologii spun că planeta a intrat într-o perioadă a secetelor severe fără precedent. De altfel, Uniunea Europeană propune reformarea sistemului financiar internațional pentru a ajuta țările cele mai afectate de schimbările climatice.
Șeful ONU a îndemnat liderii companiilor de combustibili fosili să renunțe la modelul actual de business și să contribuie la tranziția către energiile regenerabile. Potrivit acestuia, 2023 este cel mai călduros an din toate timpurile.
Avertisment ONU: "Semnele vitale ale Pământului eșuează"
Antonio Guterres, secretarul general al ONU: "Semnele vitale ale Pământului eșuează. Emisii record, incendii violente, secete fatale și cel mai fierbinte an din toate timpurile. Dar nu este prea târziu. Noi putem, voi puteți și trebuie să prevenim prăbușirea și arderea planetei. Haosul climatic amplifică nedreptatea. Încălzirea globală distruge bugetele, crește prețurile la alimente, bulversează piețele de energie și crește costul vieții."
Președintele Comisiei Europene cere măsuri decisive pentru a proteja oamenii afectați de schimbările climatice.
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene: "În cadrul acestei Conferințe, vom face un pas decisiv în direcția protejării celor mai vulnerabili oameni din întreaga lume. Aceștia sunt afectați de schimbările climatice accelerate, suferă pierderi și daune, iar noi le vom fi alături. Trebuie să reformăm sistemul financiar internațional, avem nevoie de o piață solidă de obligațiuni verzi și de o mai mare taxare a emisiilor de carbon."
Climatologii avertizează că omenirea a intrat într-o perioadă fără precedent a secetelor severe, care vor afecta tot mai multe țări, generând pierderi colosale. Anul trecut, doar în Europa, seceta a afectat o suprafață de peste 630 de mii de kilometri pătrați.
Andrea Meza Murillo, secretar executiv adjunct al Convenției ONU pentru combaterea deșertificării: "Nicio țară, chiar dacă este dezvoltată sau în curs de dezvoltare, nu este imună la secetă. Vedem efectele secetei în China, vedem efectele secetei în Statele Unite, în Europa, în America de Sud și, bineînțeles, în Africa."
La conferința privind clima, de la Dubai, participă delegații din peste 170 de state, pentru a conveni asupra unor noi măsuri de prevenire a încălzirii globale, dar și de ajutor pentru regiunile aflate în pericol.