Astăzi vorbim despre talente deja consacrate ale muzicii, însă drumul până la marile scene ale lumii este dificil și, de multe ori, inaccesibil pentru multe familii. Chiar dacă părinții descoperă că au copii talentați, studiul muzicii este scump, de la instrumente, la costul orelor de studiu și deplasările pentru concursuri și spectacole. Există, însă, și programe de susținere pe care tinerii le pot accesa.
La șase ani, Teodora se uita cu tatăl ei, pe internet, la concerte de vioară. Văzând că o captivează muzica, tatăl ei a susținut-o, mai departe, să ia lecții de vioară. Intuiția părintească a fost bună. La 10 ani, Teodora a decis să transforme pasiunea pentru muzică într-o carieră și a intrat la școala de artă.
Teodora Todoran, bursieră ”Tinere Talente”: Trebuia să mă duc în oraș și trebuia să aștepte tata după mine, pentru că, eu fiind micuță, nu aveam cum să mă deplasez singură. A presupus în efort, dar familia m-a ajutat foarte mult.
A ajuns bursieră a programului ”Tinere Talente” a Fundației Margareta, acum doi ani, iar asta i-a deschis ușile către un viitor la Conservator.
Teodora Todoran, bursieră ”Tinere Talente”: Mă uitam pe rețelele de socializare și am văzut anunțul programului. Am zis că merită să încerc.
Reporter: Ce presupune să fii bursier, cum se desfășoară activitatea ta zilnică?
Teodora Todoran, bursieră ”Tinere Talente”: De obicei, înaintea concertelor, venim și stăm aici la București 3-4 zile și avem repetiții cu ceilalți bursieri și mentorate cu diferite personalități ale muzicii.
Teodora îi sfătuiește pe alți părinți să țină cont de visele copilului și să nu îi impună ce vor ei, în special dacă descoperă că are talent artistic.
Teodora Todoran, bursieră ”Tinere Talente”: Să-l ajute, să-l îndrume și să caute profesorii și proiectele cele mai bune, ca să se dezvolte, și chiar dacă poate nu va ajunge cel mai mare solist, sau nu va continua pe această cale, este foarte bine să poată să-și dezvolte această pasiune.
Alexandru este un alt tânăr bursier care are un viitor strălucit în față.
Alexandru Șuțu, bursier Tinere Talente: Am început să cânt de la o vârstă fragedă, de la 3 ani. În momentul în care tatăl meu încerca să mă adoarmă cântând, cântam și eu. Văzând această înclinație spre muzică, a ales să mă dea la canto de la 7 ani. Am făcut canto, după aceea cor și, până la urmă, am zis să mă duc la un liceu de artă. Când am ajuns la liceu, mi s-a spus că trebuie să mă duc pe corn francez, tata nu a acceptat și s-a luptat să intru pe saxofon și, până la urmă, a reușit.
Reporter: Cum ai descrie instrumentul tău, ce fel de personalitate are?
Alexandru Șuțu, bursier Tinere Talente: Este un prieten al meu, în care pun emoție, cu care vorbesc. Doresc să-i prezint României că saxofonul poate cânta și muzică clasică, pe lângă alte genuri de care deja se știe.
Unul dintre mentorii tinerilor este violonistul Rafael Butaru, concertmaestrul Filarmonicii „George Enescu” și al Operei Naționale din București.
Rafael Butaru, violonist și concertmaestrul Filarmonicii „George Enescu”: Talentul îl văd ca pe o ușurință pe care o are un individ în a aborda anumite aspecte, anumite abilități, coordonări, cuiva îi este mai ușor să cânte la vioară decât altcuiva. Totul merge, însă, până la un anumit nivel și de acolo în sus trebuie foarte multă muncă. Totul trebuie să fie științific, trebuie să fie disciplinat și trebuie să fii chiar obsesiv în rutina ta de zi cu zi și în studiu, ca să poți ajunge la un nivel înalt.
Reporter: Ce sfat aveți pentru tineri?
Rafael Butaru, violonist și concertmaestrul Filarmonicii „George Enescu”: Să nu se dea bătuți, indiferent de ce greutăți o să întâmpine. Dacă nu renunți, la un moment dat, nimic nu e în zadar, dar trebuie doar să nu-ți pierzi speranța, trebuie doar să faci ce-ți place ție și să găsești plăcerea în fiecare zi, să te reinventezi în aspectul acesta.
Bursele de 2.000 de euro oferite de Fundația Margareta pot fi câștiga în urma unui concurs
Tinerii selectați ajung să cânte la Festivalul Enescu și la Concertul Regal.
Gabriela Iordache, coordonator program Tinere Talente, Fundația Principesa Margareta a României: Până în prezent, au fost susținuți peste 400 de tineri talentați, cu burse, cu evenimente de promovare și mentorat. Anul acesta au fost selectați 30 de tineri talentați din toată țara, ei studiază la licee și universități din București și din țară – 15 tineri care studiază muzică și 15 tineri care studiază arte vizuale.
Printre bursieri au mai fost violonistul Constantin Borodin, care a câștigat Concursul Enescu, precum și violonistul Andrei Ioniță.