SĂNĂTATE
O treime dintre medicii din România sunt epuizați. Președintele Colegiului Medicilor: Suntem la o cotă maximă înregistrată vreodată în istoria noastră
În prezent, o treime dintre cadrele medicale din România se confruntă cu acest sindrom, care le afectează starea de sănătate fizică și mentală.
Un bebeluș a ajuns la spital malnutrit și deshidratat. Mama nu a cerut consultație de urgență
Un copil a ajuns miercuri în stare gravă la Spitalul de Pediatrie din Ploieşti din cauza malnutriţiei și deshidratării severe. Mama copilului a susţinut că i-a fost refuzat accesul la servicii medicale în cadrul Spitalului Orăşenesc Urlaţi.
Variola maimuței nu mai este o urgență de sănătate medicală, potrivit OMS
OMS a anunţat că mpox (maladie virală cunoscută în trecut sub numele de "variola maimuţei") nu mai reprezintă o urgenţă de sănătate globală, punând astfel capăt unei alerte de aproape un an pe care a emis-o pentru o boală virală ce a făcut ca sute de cazuri să fie confirmate în peste 100 de ţări.
Alexandru Rafila, despre investițiile în cele 27 de spitale cu bani din PNRR. ”Nu vreau să fiu demagog să spun că toate vor fi finalizate”
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a dat asigurări, în direct la Euronews România, că domeniul sănătății nu a pierdut ”niciun ban” din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) deoarece corecția nu a fost făcută nu de la investiții, ci de la consultanță.
Miopia – Ce este și cum ne putem proteja mai bine vederea?
Miopia a devenit un fenomen global care provoacă motive de îngrijoarare în rândul oamenilor de știință. Aceștia estimează că până în 2050, jumătate din populația lumii ar putea fi mioapă, cu o prevalență semnificativă în rândul generațiilor mai tinere.
STUDIU. Eficacitate confirmată pentru un nou tratament împotriva obezității
Grupul farmaceutic american Eli Lilly a publicat joi rezultatele unui nou studiu clinic care confirmă că medicamentul său Tirzepatidă, aprobat pentru moment în Statele Unite doar împotriva diabetului, ajută la pierderea în greutate.
Părintele care predă cursuri de prim ajutor, după ce și-a pierdut fiul. Vasile Vlașin: ”Copiii pot salva vieți, dacă au pregătirea necesară”
Pentru a înțelege importanța de a ști să salvezi o persoană care are nevoie, Vasile Vlașin a vorbit la Euronews România despre drama sa care l-a făcut să înființeze Asociația Părinți Salvatori și să predea cursuri de prim ajutor.
Studiu: România va cheltui 11 miliarde de dolari pentru îngrijirea supraponderalilor
Mai multă mișcare, mai multă speranță de viață. 150 de minute de mișcare pe săptămână, cât recomandă Uniunea Europeană, ar putea preveni mii de decese premature. În plus, ar scădea și rata obezității, care, în România, depășește media europeană.
Manevra Heimlich: cum se acordă corect primul ajutor când o persoană se sufocă din cauza unui corp străin
Manevra Heimlich este o metodă de prim ajutor, în caz de sufocare, atunci când o persoană nu poate respira, deoarece mâncarea, o jucărie sau un alt obiect străin îi blochează gâtul sau traheea.
STUDIU - "Harta șpăgii” în spitalele din România. Cât de prezentă este corupția în unitățile medicale
În România secolului XXI, încă se iau bani în spitale pentru servicii medicale care ar trebui să fie gratuite. Iar obiceiul se practică în toata țara, asta arată “Harta Șpăgii”, realizată după datele colectate de Ministerul Sănătății.
De ce albește părul odată cu trecerea anilor. Oamenii de știință cred că au descoperit motivul
Blocarea celulelor stem ar sta la baza acestei schimbări, iar cercetările arată că tot celulele stem pot fi utilizate pentru dezvoltarea unui tratament care să reducă sau să stopeze procesul de schimbare a pigmentului firului de păr.
Industria reproducerii. Cum a devenit Danemarca liderul european al băncilor de spermă
Cu un ceas biologic care a început să ticăie tot mai tare și un partener care devenise tată într-o căsnicie anterioară, Kim, o femeie de 37 de ani din Olanda, a hotărât în iunie 2020 că este timpul să înceapă să analizeze serios ce posibilități are pentru a deveni mamă.
Medici puțini, soluții și mai puține. În Europa 40% dintre cadrele medicale se vor pensiona în zece ani
Criza medicilor și asistentelor din spitalele românești este departe de a fi rezolvată. Deși situația din țara noastră arată mai bine acum decât în urmă cu câțiva ani, situaţia din Uniunea Europeană este gravă.
Primul spital regional va fi construit în Iași. Proiectul este pe lista de promisiuni de aproape nouă ani
După ani de amânări, în vară, ar putea începe, în sfârșit, construcția primului spital regional de urgență din țară, în Iași. Vor urma altele două în Craiova și Cluj. Sunt proiecte promise în urmă cu aproape nouă ani.
Canabisul medicinal, tot mai popular în Marea Britanie. INSCOP: Peste 50% dintre români sunt de acord cu legalizarea consumului de canabis în scop medical
Peste 50% dintre români sunt de acord cu legalizarea consumului de canabis în scop medical, dar peste 80%, nu cred că ar trebui legalizat consumul în scop recreativ, potrivit unui sondaj INSCOP.
Accesul la avort în România, limitat. Vicepreședintele societății de obstetrică și ginecologie: Nimeni nu-i poate obliga pe doctori să facă avorturi
Cu toate că în România zilelor noastre femeile au dreptul facă avort la cerere, mulți doctori refuză să facă astfel de intervenții, invocând motive religioase sau pur și simplu din principiu.
Cele mai bune spitale din lume în 2023. Ce țări se află în topul celor mai performante unități medicale de pe glob
Accesul la o bună asistență medicală este în mod constant una dintre preocupările-cheie atunci când ne punem o cruce la urnele de vot sau când ne aflăm bolnavi și avem nevoie de cel mai bun tratament disponibil.