Mai multe tipuri de cancer ar putea fi depistate, în viitor, cu ajutorul unui test de respirație. O spun cercetătorii de la Imperial College London care lucrează la o astfel de metodă. Testele de respirație ar putea face diagnosticarea mult mai rapidă, iar pacientul ar avea mai multe șanse de supraviețuire.
În prezent, pacienții trebuie să facă analize de sânge, investigații imagistice sau proceduri endoscopice pentru a afla dacă au cancer. Metoda pusă la punct de cercetătorii britanici seamănă cu procedura de testare a șoferilor cu alcooltestul. Aceste teste de respirație pot, însă, identifica în stadiu incipient mai multe tipuri de cancer, inclusiv cel de intestin, pancreas și esofag.
George Hanna, șeful Secției chirurgie și cancer Imperial College London: Tumora și mediul din jurul tumorii produc metaboliți. Unii dintre acești metaboliți pot fi detectați în faza gazoasă, iar noi îi numim compuși volatili. Acești compuși volatili provin din tumoare, din jurul tumorii și ajung în plămâni, apoi în respirație. Astfel, detectarea acestor compuși oferă o indicație cu privire la tipul de cancer și dacă un pacient are sau nu cancer.
Cercetătorii britanici au testat metoda pe sute de pacienți și susțin că testul de respirație are o precizie de 90%. Urmează să fie făcute și alte teste pe 25 de mii de pacienți, care se vor concentra pe depistarea a șapte tipuri de cancer gastro-intestinal.
George Hanna, șeful Secției chirurgie și cancer Imperial College London: În fază precoce, cancerul nu dă simptome specifice. În acest stadiu este momentul în care ar trebui să se facă testul. Când pacientul are simptome, cum ar fi că nu poate mânca, este prea târziu. Așadar, e bine să începem lucrul într-un stadiu timpuriu, pentru a oferi un tratament curativ înainte să apară simptomele de alertă.
Dacă va avea succes, testul de respirație ar putea salva mii de vieți numai în Marea Britanie, susțin medicii și reprezentanții organizațiilor care îi ajută pe bolnavii de cancer.