Irlanda va deveni prima țară din lume care adaugă avertismente pe etichetele sticlelor cu alcool. Astfel, vor apărea informații pentru a-i alerta pe oameni despre numărul de calorii, riscul de a dezvolta cancer, boli de ficat, precum și riscurile la care se expun femeile atunci când consumă alcool în timpul sarcinii, relatează The Guardian.
Ministrul Sănătății, Stephen Donnelly, a semnat luni proiectul legislativ și și-a exprimat speranța că și alte țări vor urma exemplul Irlandei, o perspectivă care a stârnit îngrijorare în rândul unor producători de vinuri din Italia și din alte state UE.
Legea ar urma să intre în vigoare din 22 mai 2026 pentru a oferi posibilitatea companiilor să se adapteze la o măsură care imită regulile existente pentru alte produse alimentare și băuturi, a spus Donnelly.
"Cu aceste informații, putem lua o decizie în cunoștință de cauză cu privire la propriul nostru consum de alcool. Ambalajele altor produse alimentare și băuturi conțin deja informații privind sănătatea și, dacă este cazul, avertismente de sănătate. Această lege aliniază produsele alcoolice la aceste prevederi”, a mai precizat oficialul irlandez, potrivit sursei citate.
Hildegarde Naughton, ministrul Sănătății Publice, Bunăstării și Strategiei naționale privind medicamentele, a afirmat că studiile medicale indică faptul că până și un consum scăzut de alcool prezintă un risc de a dezvolta cancer.
Ce obligații vor avea producătorii de băuturi alcoolice în Irlanda
Furnizorii de băuturi alcoolice vor fi obligați să afișeze informațiile și avertismentele pe ambalajele produselor și să recomande consumatorilor să acceseze site-ul al Serviciului pentru Sănătate din Irlanda pentru informații suplimentare privind consumul de alcool. Informații asemănătoare vor fi disponibile și în baruri și în alte spații licențiate.
Consumul de alcool în Irlanda a atins un nivel record în 2001, când o persoană a băut în medie 14,3 litri de alcool pur pe an. Procentul a scăzut la 10,2 litri, potrivit Health Research Board.
Comisia Europeană nu a obiectat la planul Irlandei, pe care Guvernul l-a anunțat încă de anul trecut, în pofida protestelor din partea Italiei, Spaniei și a altor șase state membre ale UE.
Coldiretti, cea mai mare asociație de agricultori din Italia, a catalogat avertismentele drept ”terifiante” și un ”atac direct”. ”Unda verde din partea Uniunii Europene pentru etichetele alarmiste pentru vin în Irlanda reprezintă un precedent periculos, deoarece riscă să deschidă calea spre alte legislații capabile să influențeze negativ alegerile consumatorilor”.