Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vaccinul împotriva bolii Lyme ar putea apărea pe piață în 2025. Anual, peste 475.000 de români sunt diagnosticați

Până în anul 2025, am putea să nu ne mai temem de mușcătura de căpușă.

Vaccinul împotriva bolii Lyme, dezvoltat de industria farmaceutică, este deja în stadiul trei al studiilor clinice și ar putea fi dat spre aprobare până la începutul următorului sezon al căpușelor.

Boala Lyme este cauzată de o bacterie numită Borrelia, care se transmite prin mușcătura căpușelor infectate, iar netratată poate dezvolta complicații neurologice, cardiace și articulare.

Diagnosticată cu boala Lyme după 13 ani

Alina este din Iași. În 2006 s-a imbolnăvit și abia 13 ani mai târziu a primit diagnosticul de boala Lyme, in Germania. În această perioadă nu înțelegea ce se întampla cu ea, avea stări de rău, i-a paralizat mâna stângă, și, spune ea, intra în șoc anafilactic o data la 2 zile. Cu toate acestea, analizele uzuale ieșeau întotdeauna bine.

Alina Popa, pacient cu boala Lyme: "Aveam 15 ani și eram la liceu. Foarte brusc am început să am tot felul de simptome foarte ciudate și de atunci viata mea nu a mai fost la fel. Am trăit jumătate din viață, să zic așa, îngrozitor, iar pentru că nu am fost diagnosticată la timp boala mi-a declanșat o problemă imunologică pe care o voi avea toată viața."

Vaccinul impotriva bolii Lyme vizează șase cele mai comune tulpini patogene găsite în SUA și Europa. Testele clinice sunt efectuate pe 6.000 de persoane cu vârste mai mari de cinci ani.

Participanții au primit 3 doze inițiale de vaccin, urmate de o doză booster. Dezvoltatorii vaccinului spun că ar putea fi dat spre aprobare anul viitor, iar din 2025 ar putea apărea pe piață. Odată făcut vaccinul, organismul dezvoltă anticorpi iar în cazul unei noi mușcături de căpușă boala nu se mai declanșează.

Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș: "Vaccinarea, știm bine, este principala metodă de prevenție. În momentul în care vorbim de situații care pot să devină frecvente, până la urmă e greu să te ferești de mușcături de căpușă, e mai bine să poți preveni. Chiar dacă sunt rare, sunt și situații complicate."

Pentru a transmite boala, căpușa infectată cu Borrelia Burgdorferi trebuie să se hranească și să rămână atașată de piele timp de cel puțin 36 de ore.

Doar 20% dintre persoanele mușcate ajung să dezvolte boala Lyme, iar dintre acestea mai puțin de 5% fac forme severe, cu complicații. Netratată se poate răspândi la inimă, articulații și la sistemul nervos.

Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș: "Acele cazuri apar destul de rar, în situațiile în care mușcătura nu a fost urmată de o profilaxie cu antibiotic, nu a fost scoasă corect și la timp căpușa. Atunci, într-un procent mic, pot să apară și acele complicații care sunt de temut."

Peste 475.000 de români sunt diagnosticați sau tratați anual pentru boala Lyme, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Această afecțiune mai este numită și "boala cu o mie de fețe" pentru că simptomele pot fi confundate cu alte boli.

Printre cele mai frecvente simptome ale boalii Lyme se numără: erupții plate și circulare, oboseală și febră, dureri musculare și de cap, tulburări de somn și dificultăți de concentrare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE