Suntem 19 milioane de români, dar avem doar zece mii de medici de familie. Adică un medic la două mii de oameni.
Iar majoritatea acestor cabinete de medici de familie se află în orașe. Sute de localități din mediul rural nu au așa ceva. Cifrele diferă în funcție de cine numără. Casa Națională de Asigurări de Sănătate susține că 182 de localități au rămas fără medic de familie, însă într-o declarație făcută la sfârșitul anului trecut, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, vorbea de aproximativ 700 de localități.
Reprezentanții medicilor de familie atrag atenția că, în viitorul apropiat, vom avea și mai puțini practicieni pentru că mulți dintre ei se apropie de vârsta pensionării: aproximativ jumătate dintre medicii de familie din România vor ieși la pensie în următorii zece ani.
Medicul de familie este primul la care orice pacient apelează pentru a se trata fiindcă el este cel care face evaluarea generală, dă trimiteri și eliberează rețetele pentru medicamente. Fără acest filtru, spitalele ar fi sufocate. Dar ce te faci dacă medicii de familie lipsesc?
”Bolnav în România fără medici”
Este campania pe care Euronews România o începe astăzi. Ce facem cu sistemul de medicină de familie? Cine va avea grijă de pacienți, peste cinci, zece ani? Căutăm răspunsurile și aducem în fața camerei medici de familie, autorități centrale și locale, pacienți. Încercăm să găsim soluții și să îi convingem pe cei responsabili că a venit momentul să acționeze pentru a preveni o nouă criză.
În fiecare seară, de luni până joi, la ora 22:00, în cadrul emisiunii ”Vocile care Contează”, jurnalistul Euronews România Vitalie Cojocari va discuta cu responsabili și părți implicate despre tema fiecărei zile.
Vă invităm să fiți parte a demersului început de noi.
Scrieți-ne pe conturile social media ale Euronews sau pe adresa de mail amostire@euronews.ro, intrați în dialog cu noi, spuneți-ne ce alte întrebări ar merită să primească răspunsuri.