30% dintre români nu și-au făcut nicio investigație medicală în ultimul an. Cifra apare în studiul efectuat de Crucea Roșie, în 21 de comunități ale României. Fie că vorbim despre analize de sange sau ecografii și radiografii, oamenii nu au acces la serviciile de sănătate. Este motivul pentru care Organizația va porni într-o caravană cu șase cabinete medicale mobile spre 14 județe din țară. Programul se adresează refugiatilor ucraineni din orașele de graniță, dar și românilor din zonele rurale izolate.
Șase cabinete medicale sub forma unor microbuze special amenajate, ajung în prima lor misiune din acest an, în cadrul Caravanei pentru Sănătate. Prima oprire este în comuna Costache Negri din județul Galați. Este vorba de asistență medicală gratuită pentru refugiații ucraineni din zonele urbane și pentru românii aflați în comunități izolate.
Raluca Buzea, manager proiect: “Realitatea, cel puțin din zonele rurale din România ne arată că, nu neapărat ca nu au acces la servicii medicale. Nu au posibilitatea să ajungă la aceste servicii medicale. Am fost în caravană, unde pentru a veni la noi la cabinet, un bătrân la 82 sau 85 de ani a coborât 5 km și s-a întors 5 km. El stătea într-un vârf de munte. Acel bătrân nu ajunsese la medic de 18 ani deși avea o boală cardiovasculară.”
Datele adunate de Crucea Roșie arată că unu din trei beneficiari din programul anterior nu au făcut nicio investigație în ultimul an.
În cabinetele medicale din cadrul caravanei de sănătate, beneficiarii își vor putea face analize de sange rapide, rezultatele cărora vor fi gata în 15 minute. De asemenea își vor putea efectua și o electrocardiograma. Pe lângă toate acestea, oamenii pot beneficia de consultații de medicină generală, pediatrie, ginecologie, optică medicală sau stomatologie. Durata caravanei de sănătate este de 14 luni, câte una pentru fiecare județ înscris în program.
Camelia Șucu, președinte Crucea Roșie Română: ”Mai avem fonduri pentru 14 luni încă pentru această caravană dar voi face tot posibilul să mai obținem fonduri ca să acoperim mult mai multe luni. Am învățat asta și din business, perseverență și insistență nu poți sa obții rezultate bune decat în timp.”
Katerina este una dintre refugiatele din Ucraina pentru care asistența medicală a fost vitală. A ajuns în România când era însărcinată. Acum, băiețelul ei – Mihail are șase luni și este sub supravegherea unui pediatru din cadrul programului.
Katerina Makarova, refugiată din Ucraina: “Noi avem câteva probleme cu care ne-am adresat Crucii Roșii. Pentru mine a fost foarte important ajutorul pediatrului. Sunt foarte recunoscătoare doctoriței. A fost foarte atentă, eu am rămas încântată, iar copilul a zâmbit continuu.”
În fiecare județ Caravana va staționa pentru o lună, iar medicii vor fi angajați special pentru această misiune. Proiectul este susținut de Crucea Roșie Franceză.