SĂNĂTATE
Populația Europei îmbătrânește. Sfaturile OMS: consum de alimente fără adaos de sare, zahăr sau grăsimi și exercițiile fizice
Pe măsură ce populația din Europa este tot mai îmbătrânită, Organizația Mondială a Sănătății avertizează că trebuie să luăm cât mai repede măsuri. Cele mai importante sfaturi pentru un stil de viață sănătos sunt: consumul de alimente proaspete, fără adaos de sare, zahăr și grăsimi.
Ani de așteptare pentru un medicament nou. Tratamentele inovative ajung în România mult mai târziu decât în alte țări
Ca să beneficieze de un medicament de ultimă generație, un pacient din România așteaptă doi ani în plus față de unul din Germania. Motivele țin de bani, de birocrație, de rapiditatea cu care se mișcă autoritățile din fiecare țară sau de interesele financiare ale producătorilor de medicamente.
Simulare pentru un accident nuclear sever la Cernavodă. Medici: Pacienții nu au mai solicitat pastile de iodură de potasiu de luni de zile
În ziua în care la centrala nucleară de la Cernavodă a început simularea unui accident nuclear sever, medicii de familie anunță că de luni de zile niciun pacient nu a mai solicitat pastilele cu iodură de potasiu, medicamentul anti-radiații.
”Nu lăsăm pe nimeni în urmă”: o campanie Autism Voice. 50% dintre cei afectați de autism pot duce o viață normală, cu ajutorul terapiei
Noua campanie Autism Voice, „Nu lăsăm pe nimeni în urmă”, atinge un subiect mai puțin cunoscut publicului larg: marginalizarea și abuzul la adresa adolescenților și adulților cu autism.
Terapie gratuită pentru copiii și adulții cu autism. Beneficiul, în vigoare de la 1 octombrie
Copiii și adulții cu autism vor beneficia începând cu 1 octombrie de terapie decontată de CNAS. Anunțul a fost făcut de președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Andrei Baciu.
STUDIU Noi explicații pentru sindromul COVID-19 de lungă durată (Long COVID), responsabil de pierderea mirosului, pe o perioadă îndelungată
Oboseală, tuse, dificultăţi de respiraţie, febră intermitentă, pierderea gustului şi a mirosului, probleme de concentrare şi depresie: COVID-19 de lungă durată se manifestă prin unul sau mai multe simptome de pe o listă lungă.
Ministrul Alexandru Rafila, desemnat să conducă panelul la nivel înalt al Adunării Generale ONU dedicat tuberculozei
Ministrul Sănătății și secretarul de stat, Alexandru Rogobete, participă la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, care are loc la New York, unde se discută despre accesul universal la servicii de sănătate, eliminărea tuberculozei până în anul 2030 și pregătirea statelor în caz de criză sanitară.
Un medic școlar poate ajunge să aibă în grijă și peste 2.000 de elevi în orașele mari
În România, avem un medic școlar la aproximativ 6-7 unități de învățământ. Acesta poate ajunge să aibă în grijă și peste 2.000 de elevi în orașele mari. Asta pentru că domeniul nu este bine finanțat și nu reușește să atragă tineri absolvenți de medicină, spun experții.
STENOGRAME. ”Eu nu muncesc degeaba!” Cum își negocia mita de 210.000 de euro directorul din Administrația Spitalelor București
Interceptările făcute de procurorii DNA în dosarul mitei de la Administrația Spitalelor București arată discuții halucinante despre modul în care directorul adjunct de la instituția publică gestiona împărțirea mitei pentru diverse lucrări supraevaluate sau fictive.
Fără rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități. La noi, nici măcar în instituțiile publice, nu au asigurate căi de acces
Persoanele cu dizabilități sunt supuse constant unor umilințe publice. Iar indiferența autorităților la problemele cu care se confruntă zilnic le descurajează și mai mult.
STUDIU. ChatGPT poate pune diagnostice "la fel de bine" ca un medic în medicina de urgență
Chatbot-ul de inteligenţă artificială ChatGPT pune diagnostice cel puţin la fel de bine ca medicii, în medicina de urgenţă, ba chiar a reuşit în unele cazuri să-i depăşească pe aceştia, potrivit unui nou studiu realizat de cercetători olandezi.
Mai puțin de jumătate dintre școlile din România au un cabinet medical. 3 milioane de elevi încep luni școala
Mai puțin de jumătate din școlile din România au un cabinet medical. Legea învățământului preuniversitar, care a intrat recent în vigoare, prevede că toate școlile din România sunt obligate să aibă cabinete medicale.
România, fă-te bine: Spitale mici, probleme mari. Din cauza lipsei medicilor, la spitalul orășenesc Mizil, unele secții au fost închise
Pe hârtie, avem destule spitale. În realitate, însă, o parte dintre acestea, în special cele din orașele mici, au secții închise, din cauza lipsei de medici. La fel ca Spitalul din Urziceni, unde o femeie a născut pe asfalt la sfârșitul lunii iulie, și din alte spitale lipsesc secții.
Președintele Asociației Colectiv: "În acești ani nu s-a produs nicio schimbare. Pacienții arși au devenit un fel de inamici"
În contextul exploziilor de la Crevedia, președintele Asociației Colectiv, Eugen Iancu, a declarat pentru Euronews România, că statul nu a făcut nimic pentru ridicarea spitalelor de mari arși, deși fonduri ar exista încă din 2014.
Efectele majorării impozitelor: Serviciile stomatologice se pot scumpi
Mersul la dentist ar putea costa și mai mult, odată cu majorarea impozitelor pentru care Guvernul vrea să-și asume răspunderea. Patronatul Medicilor Stomatologi spune că a început discuțiile cu Guvernul, în privința noilor măsuri fiscale și că vor fi obligați să scumpească serviciile.
Mii de medicamente scumpite, în luna august. Din ce cauză au fost majorate prețurile
Prețurile a 3 mii de medicamente care se vând în România au crescut, în unele cazuri, chiar și de patru ori. Este vorba, în special, de medicamente compensate, eliberate cu rețetă. Chiar și așa, oamenii spun că procentul de compensare este mic și că fac cu greu față majorărilor de prețuri.
Medicul Adrian Marinescu: Varianta de coronavirus Eris este prezentă în România
Directorul medical al Institutului "Matei Balş", Adrian Marinescu, a declarat miercuri, pentru Agerpres, că varianta Eris a noului coronavirus este prezentă şi în România, dar nu se poate discuta despre un val cum a fost cel anterior, provocat de Omicron.
Pericolele din piscine, lacuri sau mări. La ce boli suntem expuși, după ce mergem să înotăm
Vara și temperaturile caniculare fac plajele și ștrandurile neîncăpătoare. Însă apele dulci din piscine, râuri sau lacuri, dar și din apa de mare pot provoca o serie de boli infecțioase. Printre cele mai comune dintre acestea se numără conjunctivita, otita, infecțiile digestive, respiratorii.