Au fost negocieri maraton la Ministerul Muncii. După sindicatele din învățământ, și cele din sănătate au cerut salarii mai mari, dar și sporuri.
Angajații din domeniul medical spun că sunt plătiți în funcție de salariul minim din 2018 și cer ca grila de salarizare să fie adusă la nivelul acestui an, când salariul minim a ajuns la 3.000 de lei, la care să se adauge bonusuri și sporuri.
Grevă de avertisment pe 8 iunie
De asemenea, cer ca voucherele să fie plătite din bugetul de stat, nu din bugetul instituțiilor în care lucrează.
Sindicaliștii spun că sunt pregătiți să declanșeze o grevă de avertisment pe 8 iunie, iar în situația în care Guvernul nu vine cu niște propuneri concrete, vor începe greva generală.
Marius Budăi, ministrul Muncii: "Trebuie să spunem și de ce suntem în această situație. Îmi asum și spun că suntem în această situație deoarece un Guvern strict de dreapta, în 2020 și în 2021, nu a aplicat legea salarizării.
În discuțiile noastre cu Sindicatele am ajuns la aceeași concluzie: avem niște lucruri anormale în PNRR și referitor la legea salarizării. Am stabilit că vom găsi soluții împreună. Dacă este cazul, mergem la Comisia Europeană cu argumente."
Viorel Rotilă, manager Federația Solidaritatea Sanitară: "Scopul acțiunilor de protest nu îl constituie protestele în sine. Nu ne dorim o grevă de dragul grevei. Ne dorim să nu ajungem acolo. S-a schițat deocamdată posibilitatea să nu ajungem acolo, dar continuăm programul așa cum a fost stabilit: prima acțiune va fi mitingul din 8 iunie.
Am avut o discuție eficientă care au deschis câteva posibilități către două direcții. Una o constituie viitoarea lege a salarizării și aici am căzut de acord asupra unor principii. A doua o reprezintă rezolvarea unor probleme urgente cu privire la drepturi salariale pentru angajații din sănătate, deoarece suntem la momentul în care ne facem câteva calcule să vedem care este impactul financiar, care sunt resursele de finanțare și mergem destul de mult pe surse care nu vin la bugetul de stat, încercăm să dăm unele drepturi unor salariați.
Anexa 8 ar acoperi în principiu ceea ce înseamnă personal medical Tesa, a rămas pe zona de sănătate persoanlul medical auxialiar care nu este la nivel maxim de salarizar: infirmiere, îngrijitoare, brancardieri. Este vorba de 52.000 de salariați. Discuția este între 7-9% pe medie pe creșteri salariale.
Sporturile de tură și sâmbătă și duminică sunt raportate la 1 ianuarie 2018. Și el ar intra ulterior în rezolvarea problemelor, dar mai întâi am așezat sporurile de continuaitate, adică ce se plătește în plus pentru ceea ce lucrează asistentele, infirmierele în timpul nopții, ceea ce lucrează în zilele libere și în zilele de sărbătoare legală."