SĂNĂTATE
Vara pierdem 40 de ore de somn din cauza căldurii din locuințe. Ce recomandări au specialiștii
Pierdem peste 40 de ore de somn în timpul verii din cauza căldurii, care, zilele acestea, este sufocantă chiar și pe timpul nopții. Uneori, nici geamul deschis nu ne mai ajută să scădem temperatura în locuință.
Criză de medicamente pentru bolnavii de epilepsie în farmacii. Pacienții, nevoiți să-și cumpere tratamentul din străinătate
Mai multe medicamente esențiale pentru bolnavii de epilepsie lipsesc din farmaciile de la noi. Disperați să găsească măcar și câteva pastile, bolnavii se împrumută între ei pe grupuri de pe rețele sociale sau le comandă din străinătate.
Aparatele de aer condiționat, sursă de bacterii. Cât de des trebuie curățate
Aparatele de aer condiționat sunt o sursă de bacterii , dacă nu sunt curățate și igienizate la timp. Totodată ele pot deveni surse de poluare în locurile în care sunt montate. Specialiștii din domeniu ne explică cum putem avea grija de aparatul de răcire a aerului chiar la noi acasă.
Punctul Medical Avansat, spitalul modular care va ajunge în fiecare județ până la sfârșitul anului
Milioane de lei din fonduri europene au fost investite pentru dotarea cu echipamente speciale Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Fiecare județ din țară va avea la dispoziție un post medical avansat, adică tot de ce este nevoie pentru a aranja în mai puțin de 10 minute un spital modular.
Bolnavii de cancer, analize și tratamente gratuite. Ce tratamente sunt decontate de CNAS
Statul va deconta mai multe investigații și tratamente necesare celor care suferă de cancer. De asemenea, consilierea psihologică pentru bolnavi și pentru familia lor, va fi decontată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Simulatoare de ultimă generație pentru paramedici. Investiția se ridică la 250 de mii de euro
Paramedicii SMURD, dar și voluntarii, vor fi și mai bine pregătiți pentru intervenții de prim ajutor, dau asigurări șefii Departamentului pentru Situații de Urgență. Investiția pentru noile simulatoare se ridică la 250 de mii de euro.
Reclamele, interzise și pentru noile produse de tutun
Interdicțiile în cazul produselor de tutun clasice ar putea fi extinse și în cazul țigaretelor electronice. Un nou proiect de lege își propune interzicerea tuturor acestor forme de promovare, dar este aprig contestat de către producători.
Cancerul ar putea fi depistat cu un test de respirație. Cercetătorii spun că testele au o precizie de 90%
Mai multe tipuri de cancer ar putea fi depistate, în viitor, cu ajutorul unui test de respirație. O spun cercetătorii de la Imperial College London care lucrează la o astfel de metodă. Testele de respirație ar putea face diagnosticarea mult mai rapidă.
Proteste ale sindicaliștilor din sănătate. Care sunt nemulțumirile și revendicările
Sindicaliștii din sănătate anunță proteste pe 15 și 16 iunie. Atât federația Solidaritatea Sanitară, cât și TESA susțin că există nemulțumiri în cadrul personalului din unitățile medicale în ceea ce privește diferențele salariale.
Comisia Europeană alocă 1,23 miliarde de euro pentru a combate "epidemia tăcută" a sănătății mintale
Nu mai puțin de 1,23 de miliarde de euro vor fi alocați proiectelor de protejare a sănătății mintale în Uniunea Europeană și va pune sanatatea mintală printre prioritățile politicii de sănătate, potrivit Reuters.
Sindicaliștii din sănătate, în greva japoneză, din 7 iunie
Sindicaliştii din sănătate vor declanşa din data de 7 iunie o grevă japoneză în instituţiile publice de sănătate şi asistenţă socială, fără întreruperea activităţii, până la rezolvarea revendicărilor, a anunţat, miercuri, Federaţia Sanitas.
Concluziile negocierilor dintre sindicatele din sănătate și Nicolae Ciucă: Construcția unui nou sistem de salarizare și deblocarea angajărilor în sistemul medical
Deblocarea angajărilor din sistem, eliminarea inechităţilor din Legea 153/2017 şi construcţia noului sistem de salarizare au fost principalele priorităţi asupra cărora au fost agreate soluţii, după consultările reprezentanţilor Federaţiei Sanitas cu premierul României.
Vaccinul împotriva bolii Lyme ar putea apărea pe piață în 2025. Anual, peste 475.000 de români sunt diagnosticați
Vaccinul împotriva bolii Lyme, dezvoltat de industria farmaceutică, este deja în stadiul trei al studiilor clinice și ar putea fi dat spre aprobare până la începutul următorului sezon al căpușelor.
Prevenirea bolilor, noua prioritate în sănătate. Analize gratuite anual pentru cei cu vârsta între 18 și 39 de ani
Guvernul a aprobat noul contract-cadru pentru acordarea serviciilor medicale. Este o reformă în folosirea asigurărilor de sănătate, pentru că se pune accentul pe prevenirea bolilor și tratarea lor în faze incipiente.
O echipă de studenți mediciniști din Iași a ajuns în finala unei competiții mondiale pentru realizarea unei inimi artificiale
O echipă de studenți mediciniști din Iași a ajuns în finala unei competiții mondiale pentru realizarea unei inimi artificiale. În octombrie sunt așteptați în Statele Unite ale Americii, să prezinte un prototip funcțional.
Irlanda, prima țară din Europa care adaugă avertismente pe etichetele sticlelor cu alcool
Etichetele băuturilor alcoolice vor conține informații pentru a-i alerta pe oameni despre numărul de calorii, riscul de a dezvolta cancer, boli de ficat, precum și la ce riscuri se expun femeile atunci când consumă alcool în timpul sarcinii.
Nașterea acasă, între beneficii și riscuri. Moașă: Fenomenul a apărut pentru că gravidelor le este frică de maternitățile din România
Vania Limban, moașă independentă cu experiență internațională în domeniu, a vorbit la Euronews România despre acest fenomen care ia amploare în statele dezvoltate și începe să fie prezent și la noi.
O treime dintre medicii din România sunt epuizați. Președintele Colegiului Medicilor: Suntem la o cotă maximă înregistrată vreodată în istoria noastră
În prezent, o treime dintre cadrele medicale din România se confruntă cu acest sindrom, care le afectează starea de sănătate fizică și mentală.
Un bebeluș a ajuns la spital malnutrit și deshidratat. Mama nu a cerut consultație de urgență
Un copil a ajuns miercuri în stare gravă la Spitalul de Pediatrie din Ploieşti din cauza malnutriţiei și deshidratării severe. Mama copilului a susţinut că i-a fost refuzat accesul la servicii medicale în cadrul Spitalului Orăşenesc Urlaţi.