SĂNĂTATE
SUA: COVID-19 ar fi rezultatul unui accident produs într-un laborator din China
Departamentul american al Energiei consideră că un accident într-un laborator din China se află, probabil, la originea pandemiei de COVID-19, potrivit noilor concluzii dezvăluite duminică de mass-media, care subliniază totuşi divergenţele persistente între agenţiile de securitate din SUA.
Primul transplant hepatic la copil, realizat la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Capitală
Primul transplant hepatic la copil a fost efectuat sâmbătă la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București. Potrivit medicilor, pacientul are 11 ani și suferă de insuficienţă hepatică şi ciroză hepatică decompensată.
Raport: România, în topul celor mai sedentare țări din Europa. Care sunt statele campioane la activitate fizică
Știm cu toții că o activitate fizică regulată, sub forma exercițiilor fizice sau a sportului, este esențială pentru îmbunătățirea sănătății fizice și mentale. Printre alte beneficii, aceasta susține funcționarea cognitivă și bunăstarea.
Aerul din case poate fi mai toxic decât cel de afară. Bețișoarele parfumate sau odorizantele pot produce boli respiratorii
Anual, din cauza poluării, peste 20.000 de români îşi pierd viaţa, conform statisticilor Uniunii Europene, care plasează România printre ţările cu probleme grave de mediu.
Medicul Ciuhodaru, recomandări în caz de cutremur: „Noţiunile de prim ajutor trebuie cunoscute precum tabla înmulțirii”
În contextul tragediei produse de cele două cutremure de peste 7 grade în Turcia și Siria, medicul Tudor Ciuhodaru vine cu o serie de recomandări utile pentru astfel de cazuri.
Cheltuielile pentru tratamentul cancerului s-au dublat în ultimii cinci ani
Cheltuielile pentru tratamentul cancerului s-au dublat în ultimii cinci ani, de la aproape 1,5 miliarde de lei în anul 2017 la 3,9 miliarde lei în credite de angajament pentru finanţarea Programului naţional curativ de oncologie.
Cum afectează Covid-19 depistarea cancerului în Europa: întârzieri ale tratamentelor și liste de așteptare
Campaniile de sensibilizare și conștientizare cu privire la cancer sunt o priveliște comună în întreaga Europă. Unul dintre principalele motive pentru care acestea se derulează este simplu: depistarea precoce a cancerului poate salva vieți.
Ce valabilitate au cardurile de sănătate emise de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate
Cardurile de sănătate care sunt distribuite pentru persoanele de peste 18 ani, asigurate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), au avut inițial o valabilitate de cinci ani de la data emiterii.
OMS cere acțiuni imediate împotriva siropurilor de tuse contaminate
OMS a lansat luni un apel la „o acţiune imediată şi coordonată” în vederea eradicării medicamentelor neconforme şi contrafăcute. Reacția vine după ce peste 300 de copii au murit din cauza unor siropuri de tuse contaminate.
Ce muzică te ajuta să dormi? Un top al melodiilor de pe Spotify include piese ale trupei BTS și Billie Eilish
Ascultarea unei melodii relaxante înainte de a merge la culcare s-a dovedit de mult timp că ne ajută să adormim. Sute de playlist-uri Spotify promit o selecție muzicală perfectă pentru un somn odihnitor.
Sondaj: 20% dintre profesori spun că au identificat la școală copii cu simptome de gripă
Un procent de 20% dintre profesori spun că au identificat copii cu simptome de gripă, potrivit unui sondaj al World Vision România realizat în prima săptămână de şcoală de anul acesta în rândul a aproximativ 300 de cadre didactice din mediul rural şi urban.
O fetiță de un an și jumătate a suferit arsuri de cornee, în spitalul "Gomoiu". Copila şi tatăl ei, expuși "accidental" la o lampă de ultraviolete
O fată şi tatăl ei au suferit arsuri corneene în urma expunerii "accidentale" la o lampă de ultraviolete la Spitalul Clinic de Copii ”Dr. Victor Gomoiu” din București, informează unitatea medicală.
Consiliere psihologică pentru mame, decontată de stat. Câte femei sunt afectate de depresia post-partum
Mamele vor putea beneficia de consiliere psihologică, până la 4 luni de la naștere, dacă sunt înregistrate la Casa de Asigurări. Măsura vine pentru a trata depresia post-partum care apare la aproximativ 15% dintre femeile din Europa, conform OMS.
România duce lipsă de doctori de familie. În 700 de comune nu poate fi găsit nici măcar un medic
Mii de oameni de la sate încă NU au un medic de familie! Sunt 700 de comune care au o lipsă cronică de doctori. Oamenii sunt nevoiți să meargă zeci de kilometri pentru o consultație sau o rețetă.
Antibioticele nu trebuie utilizate în virozele necomplicate. Medicii de familie recomandă o schema de tratament adaptată fiecărui pacient
Asociaţia Societatea Naţională de Medicina Familiei/Medicină Generală avertizează, în contextul situaţiei epidemiologice actuale, că schemele de tratament trebuie adaptate fiecărui pacient în parte, în funcţie de vârstă, tipul de viroză, comorbidităţi şi nu sunt "universal valabile".
15 decese din cauza gripei, în prima săptămână a anului 2023
Institutul Național de Sănătate Publică a confirmat 15 decese cauzate de virusul gripal, dintre care 8 cu virus gripal tip A, subtip H1, 5 cu virus gripal tip A, subtip H3 (din care 1 cu co-infecție cu SARS-CoV-2) și 2 cu virus gripal tip A, nesubtipat.
Medicamentele pe bază de rețetă s-ar putea scumpi. Producătorii spun că prețul acestora este reglementat și nu acoperă cheltuielile
Prețul medicamentelor care sunt eliberate cu rețetă ar putea crește, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. În acest moment, din cauza prețului mic de vânzare al acestora, nu sunt acoperite costurile de producție, susțin producătorii.
În căutarea medicamentelor. România se află în stare de alertă epidemică, din cauza gripei
Medicamentele pentru copii folosite în tratarea virozelor sau cele împotriva gripei se găsesc mai greu în unele farmacii, așa cum reiese și din imaginile pe care ni le-au trimis telespectatorii Euronews.
COVID-19: Oferă China suficiente informații despre situația îmbolnăvirilor din țară?
În timp ce COVID-19 face ravagii în China, alte țări și Organizația Mondială a Sănătății solicită guvernului chinez să împărtășească mai multe date despre epidemie. Unii spun chiar că multe dintre cifrele pe care le raportează sunt lipsite de sens, potrivit AP.
UPDATE: Stare de alertă epidemică și recomandări, nu restricții. Școlile se redeschid normal, luni
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, joi, că în România va fi decretată o stare de alertă epidemică, iar autoritățile au decis să nu declare epidemia de gripă deoarece acest lucru ar fi implicat introducerea de restricții.
Criză profundă în sistemul de sănătate britanic. Un înalt oficial spune că 500 de vieți sunt în pericol săptămânal
Un oficial de rang înalt din domeniul sănătății din Marea Britanie a avertizat că o criză în curs de desfășurare în cadrul Serviciului Național de Sănătate al țării pune în pericol până la 500 de vieți pe săptămână.
Sănătatea, încă o promisiune. România a intrat în 2023 fără spitale noi finanțate de stat
Sute de milioane de euro pierduți, niciun spital public nou și dispute politice între decidenți. Sănătatea a fost și in 2022 un șir de promisiuni și amânări. Iată cum arată retrospectiva sistemului medical în anul care tocmai a trecut.