LEGE
Legea salariului minim european, promulgată de Iohannis. Salariul minim ar urma să fie 4.050 de lei, de la 1 ianuarie 2025
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind salariul minim european. Potrivit negocierilor dintre Guvern, sindicate și patronate, acesta ar trebui să fie 4.050 de lei, de la 1 ianuarie 2025.
Legea transportului de persoane, ținută la sertar. Documentul este pe masa CCR din 2023
România ține la sertar legi care ar permite modernizarea rețelei de transport. De un deceniu, transportul rutier de persoane așteaptă o modificare a legislației pentru ca investițiile să devină obișnuință.
Femeile afgane, lăsate fără voce. Noua lege impusă de conducerea talibană le interzice să vorbească, chiar și între ele
Femeile din Afganistan nu mai voie să vorbească nici măcar între ele, a hotărât conducerea talibană a țării. De la preluarea puterii în 2021, talibanii au impus constant restricții femeilor.
Majorarea pensiilor militarilor, adoptată de deputați. A fost o dezbatere cu scandal în plen
Legea care prevede că pensiile militarilor se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad sau de funcție a fost adoptată de Camera Deputaților. Sunt exceptați cei care ocupă funcții în Guvern sau Parlament.
Proiect: Șoferii ar putea circula fără permisul de conducere. Conducătorii auto ar putea să scape fără amenzi, dacă nu au documentul la ei
Codul Rutier ar putea fi schimbat. Astfel, șoferii ar urma să nu mai fie amendați, dacă nu au permisul de conducere asupra lor. Asta prevede un proiect de lege aflat în dezbatere la Senat.
MApN face pași legislativi pentru a putea doborî drone. Armata a dezbatut public modificările care le permit misiuni pe timp de pace
La un an după ce armata a cules rămășițele primei drone rusești căzute pe teritoriul românersc, una dintre modificările legislative de care ar avea nevoie piloții pentru a putea trage într-o dronă străină a fost pusă în dezbatere publică.
Kremlinul vrea să-i amendeze pe cei care nu vor copii și vorbesc despre asta în public
Parlamentul de la Moscova a interzis așa-numita propagandă „fără copii”, adică răspândirea unor informații care promovează un stil de viață fără copii. Niciun deputat nu a votat împotriva acestei legi.
Talibanii care dețin puterea în Afganistan interzic „imaginile cu ființe vii" în mass-media. Ei spun că asemenea imagini sunt împotriva legii islamice
Afganistanul a coborât de pe locul 122 până pe locul 178, din 180 de țări, într-un clasament al libertății presei, întocmit de Reporteri fără Frontiere (RSF).
Ordinul împotriva înșelătoriei la raft, numită shrinkflation, publicat în Monitorul Oficial. Ce trebuie să facă cei care au același preț la produse cu gramaje reduse
Într-o lună de acum înainte, vom găsi în magazine etichete speciale în dreptul produselor care au gramaj mai mic, dar preț neschimbat.
Parlamentul din California adoptă o lege pentru reglementarea inteligenței artificiale. „Vrem ca statul California să se afle în avangarda AI”
Parlamentul statului american California a adoptat miercuri o lege cu scopul de a reglementa cele mai puternice modele de inteligență artificială generativă.
Război în Guvern, pe tema hărțuirii sexuale în universități. Noul proiect de lege, pasat între Justiție și Educație
Ministerele responsabile își pasează între ele responsabilitatea pentru îmbunătățirea cadrului legislativ de prevenire și combatere a hărțuirii sexuale în învățământul superior.
De la legea salarizării unitare la cea din domeniul securității. De ce angajamentele promise de politicieni în PNRR au fost "uitate"
Legea salarizării unitare, modernizarea cadrului legislativ în domeniul securității și apărării naționale, reglementarea lobby-ului, dar și alte proiecte promise bat pasul pe loc.
Hărțuirea sexuală în universități, tratată vag în legislație. E menționată într-un singur paragraf, unde scrie doar că „e interzisă”
Hărțuirea sexuală este tratată vag din punct de vedere legislativ. În documentul-cadru de etică și deontologie universitară care stă la baza tuturor codurilor etice din universități, hărțuirea este menționată într-un singur paragraf unde scrie doar că aceasta este interzisă.
Vecina Rusiei, Letonia, a introdus parteneriate civile între persoane de același sex, de la 1 iulie. Primul cuplu și-a oficializat relația
O lege adoptată de Parlamentul din Letonia în noiembrie 2023 a intrat în vigoare de la 1 iulie 2024 și prevede că persoanele de același sex pot forma parteneriate civile.