Legi importante pe care Parlamentul ar fi trebuit să le adopte înainte de încheierea mandatului sunt abandonate prin birouri.
Pachetul de legi privind securitatea, reglementarea jocurilor de noroc, codul silvic care ar apăra pădurile României sunt doar câteva exemple. Toate informațiile vin de la Alina Manolache.
În privința jocurilor de noroc, partidele parlamentare promit de multă vreme să reglementeze mult mai dur domeniul. Până acum au aprobat legea care interzice sălile de jocuri în localitățile cu o populație sub 15.000 de locuitori. Dar alte inițiative zac și de doi ani prin Parlament.
O lege prevede că nu pot fi săli de jocuri în apropierea școlilor, parcurilor, bisericilor și spitalelor. E depusă în noiembrie 2022. Conducerea deputaților a stabilit un număr record de comisii care să o dezbată - ȘASE. și nu e nici până acum adoptată. Procesul legislativ s-a oprit în decembrie 2023.
O altă propunere interzice reclamele stradale la păcănele. Tot șase comisii raportoare, abandonată de asemenea în februarie 2024.
Ce se întâmplă cu noul Cod Silvic
Cât despre Codul Silvic, Parlamentul se zbate de opt luni să adopte un proiect care să apere pădurile României. Acum este pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, forul decizional. Ar fi trebuit să primească un vot luni, dar nu s-a întâmplat.
Nu mai puțin de trei comisii trebuie să elaboreze un raport privind legea, iar aceste comisii nu au definitivat raportul, fără de care votul nu e posibil. Una dintre comisii e condusă de PNL, celelalte două de PSD.
În privința legilor securității, Parlamentul nici nu a vrut să-și asume redactarea propunerilor legislative care să reglementeze activitatea serviciilor de informații. Singura tentativă s-a încheiat cu un scandal major, în 2022, când G4 Media a publicat draftul unor propuneri care sporeau puterile serviciilor. Drafturile au fost abandonate, la fel și subiectul.
În pachetul de zece legi erau și actele normative care reglementează apărarea națională. La începutul anului 2024, șeful Statului Major, Gheorghiță Vlad, a atras atenția că legile în vigoare sunt vechi și de 30 de ani și că nu mai răspund necesităților și pericolelor actuale.
Deși și-au asumat în repetate rânduri să vină cu noi propuneri legislative în domeniul apărării, decidenții s-au mișcat cu viteza melcului. Astfel că proiectele sunt fie inexistente, fie în stadiul de draft. De asemenea, parlamentarii nu și-au asumat să facă ei legile din domeniul apărării. Și acum trecem la un alt capitol. Legi care dau bine în campanie. Promisiuni rostite la momentul oportun și apoi plimbate atât cât să li se piardă urma.
Primul exemplu. Odată cu scandalul Nordis, în urma căruia dezvoltatorul imobiliar este acuzat că a păgubit sute de clienți, premierul Ciolacu a promis că PSD va depune în parlament o lege care să reglementeze strict domeniul imobiliarelor. Astfel, avansul plătit de un client să nu poată depăși 10% din valoarea locuinței, dacă firma constructoare nu are asigurare.
Proiectul a fost depus chiar în aceeași zi, pe 9 octombrie. De atunci, legea este tot în stadiu incipient, la Senat, prima cameră sesizată.
Și tot PSD promitea că va propune în Parlament ca CCR să nu mai decidă în privința validității unor candidaturi. Subiectul a fost generat de scoaterea Dianei Șoșoacă din cursa pentru prezidențiale, prin decizia judecătorilor constituționali. Marcel Ciolacu a propus ca o candidatură contestată să fie analizată de Înalta Curte de Casație și Justiție, iar candidatul să aibă dreptul la apărare. propunerea a dost depusă în Parlament pe 14 octombrie, iar de atunci o singură comisie a dat aviz.
În primăvara lui 2024, după ce candidatul comun al PSD și PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu, manager al Spitalului Universitar, a fost acuzat de incompatibilitate pentru că lucra și la clinica privată a soției, Ministerul Sănătății a promis, pe surse citate de TVR Info, că va da o ordonanță de urgență care să lămurească lucrurile.
Actul normativ urma să prevadă clar care sunt incompatibilitățile managerilor spitalelor de stat.
Mai este puțin și se încheie anul, iar subiectul a fost dat uitării. I-am întrebat în două rânduri pe consilierii ministrului Rafila ce s-a întâmplat cu promisiunea de atunci, dar au preferat să tacă.
De ce vrobim despre toate acestea? Pentru a înțelege cu toții cât de importante sunt alegerile parlamentare de pe 1 decembrie.
Parlamentul e locul unde se nasc sau mor legile care ne guvernează viața. Și tot Parlamentul este cel care generează guvernul.