Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce se opune România și acum legalizării canabisului în scop medicinal. În alte țări, bolnavii de cancer sunt ajutați de astfel de tratamente

De ani de zile, statul român se opune legiferării canabisului medical și folosirii sale în scopuri terapeutice. Argumentele autorităților nu lipsesc: de la creșterea traficului și consumului de droguri care ar fi favorizat de o astfel de lege, până la lipsa studiilor privind efectul de lungă durată al unor astfel de tratamente. Toate au fost folosite încă o dată, miercuri, pentru a bloca o inițiativă legislativă veche de cinci ani în comisiile de specialitate parlamentare.

Utilizarea canabisului în scopuri medicale, fără șanse în noul Parlament

Canabisul pe care îl folosesc eu este prescris de un medic în Marea Britanie, care face parte din Registrul Medicilor. Tratamentul este absolut legal, obținut prin prescripție.

Carlogiani Cristea, un român stabilit în Marea Britanie, le explică online experților și autorităților române care este procedura acordării unei medicații pe bază de canabis. Suntem la Comisia de sănătate a Camerei Deputaților. Uitat de ani buni în sertare, un proiect ce propune legalizarea canabisului în scop medicinal nu pare să aibă șanse nici în noua legislatură de susținerea Guvernului și a autorităților abilitate.

Alexandru Rogobete, președintele Comisie pentru sănătate din Camera Deputaților: „Nu susțin consumul de canabis în forma lui naturală, prin inhalare sau prin fumat, dar sunt deschis să colaborez cu specialiștii în domeniu pentru a introduce molecule noi, bazate pe substanțele active din această plantă, în beneficiul pacienților.”

Gabriel Diaconu, psihiatru și fost consilier al ministrului Sănătății: „Nu suntem împotriva explorării suplimentare vizavi de potențialul terapeutic al canabisului în scop medicinal, suntem în continuare rezervați vizavi de faptul că, sub adăpostul acestui nume, vorbim de o familie de compuși care nu este reglementată încă la nivel european. Drept urmare, pentru Ministerul Sănătății, să avizeze un astfel de proiect ar însemna să se împuște singur în picior.”

Planta ar ajuta la combaterea efectelor epilepsiei, ar ameliora durerile cronice și cele suportate de bolnavii de cancer în timpul chimioterapiei. Medicii români invocă, însă, atât obstacole birocratice, cât și științifice.

Dorel Săndesc, președintele Comisiei ATI a Ministerului Sănătății: „În câteva țări există aprobat canabisul ca utilizare, dar nu este aprobat de agențiile de medicamente ca medicament, ci ca tratament, tratament complementar. Există studii internaționale că acolo unde s-a aprobat această utilizare, fără o reglementare exactă, efectele secundare, să spunem, la nivel social, au fost foarte, foarte serioase.”

Dr. Radu Țincu, medic primar ATI: „Există o recomandare puternică pentru tratamentul pacienților cu epilepsie, în special la adolescenți. Din păcate, există o recomandare de a nu include tulburările psihiatrice în tratamentul cu canabis pentru că nu există suficiente date care să susțină această reglementare.”

Autoritățile antidrog invocă pericolul infracționalității în creștere.

Lucian Savu, reprezentant al Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate: „Aceste prevederi legislative ar încuraja anumite grupări de criminalitate organizată care, sub paravanul unor activități licite, ar desfășura activități infracționale.”

Cătălina Constantin, director Agenția Națională de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog: „La momentul acesta este corect ca pacienții să aibă acces la medicamentele de care au nevoie dovedită în niște condiții extrem de bine reglementate astfel să nu le punem nici drepturile, nici viața lor în pericol, nici a comunității.”

Parlamentarii acuză statul că în ultimii cinci ani nu au venit cu nicio propunere de îmbunătățire a cadrului legislativ, deși o puteau face.

Sebastian Ungureanu, deputat USR: „Spun că partea asta medicală din canabis, care e autorizată peste tot în lume, nu se poate în țara noastră pentru că ar încuraja consumul de canabis recreațional, făcând o confuzie absolut aberantă, dar intenționată. Canabisul medicinal - tincturi, tot felul de substanțe care se inhalează și, atenție, care se prescriu pe baza unor rețete - nu se iau de pe stradă, nu se iau de la traficanți.”

Sorin-Titus Muncaciu, deputat AUR: „În acest moment, este foarte clar că lumea științifică europeană acceptă și sunt țări care au și legiferat, în care și pacienții beneficiază de aceste tratamente.”

În prezent, canabisul medical este prescris pacienților în 25 de țări din lume, printre care Statele Unite, Germania și Marea Britanie. La noi, proiectul care propune accesul pacienților la medicație similară a fost adoptat de Senat acum cinci ani. Peste două săptămâni, deputații din Comisia de sănătate vor da un raport care se preconizează a fi unul negativ în camera decizională.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE