Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

19 ianuarie, data la care TikTok ar urma să fie interzis în SUA. Liderii americani au avertizat China, după ce Tribunalul a respins o cerere

Alphabet, părintele Google, și Apple trebuie să elimine aplicația TikTok din magazinele lor de aplicații începând cu 19 ianuarie. Acest aspect i-a fost amintit Chinei de către liderii comisiei americane pentru China, din Camera Reprezentanților. Cei doi lideri au trimis, către conducerile companiilor, o scrisoare în care invocă decizia Congresului american, aceea de protejare a securității naționale și a utilizatorilor americani, în fața Partidului Comunist chinez care ar controla de fapt rețeaua de socializare.

Departamentul de Justiție al SUA susține că acest „control continuu al Chinei asupra aplicației TikTok reprezintă o amenințare continuă la adresa securității naționale”, conform Reuters.

19 ianuarie, data la care TikTok ar urma să fie interzis în SUA

TikTok spune că Departamentul de Justiție a greșit când a vorbit despre legăturile aplicației de social media cu China, argumentând că motorul său de recomandare de conținut și datele utilizatorilor sunt stocate în SUA, pe servere cloud operate de Oracle, iar deciziile de moderare a conținutului sunt realizate în Statele Unite.

Săptămâna trecută, Curtea Federală de Apel a dispus ca proprietarul TikTok, ByteDance, cu sediul în China, să vândă platforma în Statele Unite. În caz contrar, aplicația va fi interzisă pe teritoriul american.

Între timp, vineri, Tribunalul american a respins cererea TikTok de a opri temporar această interzicere pe teritoriul SUA. Următorul pas pe care îl mai are de făcut TikTok este să apeleze repede la Curtea Supremă. Acest demers a fost confirmat de un purtător de cuvânt al TikTok, care a declarat că ByteDance intenționează să facă acest lucru, pentru că această Curtea Supremă „are un istoric stabilit de protejare a dreptului americanilor la libertatea de exprimare”.

Decizia - cu excepția cazului în care Curtea Supremă nu o anulează - pune soarta lui TikTok în mâinile președintelui democrat Joe Biden, care poate acorda o prelungire de 90 de zile a termenului limită, pentru a forța vânzarea. Apoi, decizia îi revine președintelui ales, republicanul Donald Trump, care își preia mandatul pe 20 ianuarie.

Trebuie amintit că Trump a încercat, fără succes, să interzică TikTok în timpul primului său mandat, numai că, înainte de alegerile prezidențiale de pe noiembrie 2024, el a declarat că nu va permite interzicerea TikTok.

Conform legii, guvernul SUA are puteri sporite de a interzice și alte aplicații deținute de străini și care ar putea ridica semne de îngrijorare cu privire la colectarea datelor americanilor.

Aproape două sute de milioane de americani folosesc TikTok în prezent, în fiecare lună.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE