Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicușor Dan: „Cathedral Plaza va fi demolată”. Curtea de Apel a respins definitiv cererea de intrare în legalitate a acestei clădiri

Primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat că Primăria a câștigat definitiv procesul în cazul Cathedral Plaza. Dezvoltatorul imobiliar a cerut intrarea în legalitate a clădirii de birouri, însă instanța nu a aprobat-o. În iulie 2022, Nicușor Dan a semnat o dispoziție pentru demolare, care acum ar urma să fie pusă în practică.

Nicușor Dan: „Cathedral Plaza poate fi demolată.

Nicușor Dan: „Cathedral Plaza poate fi demolată.

Curtea de Apel București s-a pronunțat azi pe ultimul dosar care ar fi putut să împiedice demolarea acestei clădiri și a respins definitiv cererea de intrare în legalitate.

Imobilul va fi demolat în baza dispoziției pe care am semnat-o în urmă cu doi ani, după ce vom îndeplini câteva formalități juridice.

Este un proces care a început acum 18 ani, în anul 2006, printr-o autorizație de construire ilegală emisă de Primăria Sectorului 1.

În baza autorizației din 2006, au fost trei litigii importante. În anul 2010, Curtea de Apel Suceava a stabilit că autorizația de construire este nelegală. În anul 2013, Curtea de Apel Ploiești a emis o sentință definitivă și irevocabilă care obliga Primarul Municipiului București să emită decizia privind desființarea Cathedral Plaza.

Din anul 2013, a început un litigiu care s-a terminat astăzi cu o victorie a Primăriei Municipiului București. Beneficiarul autorizației, proprietarul clădirii, a solicitat intrarea în legalitate, iar Primăria Capitalei s-a opus.

Responsabilitatea demolării Cathedral Plaza este a Primarului Municipiului București, conform deciziilor instanțelor de judecată.

Așa cum a decis instanța, cheltuielile pentru demolare vor fi suportate de Primăria Capitalei, însă vom recupera banii de la Primăria Sectorului 1, pentru că primarul acestui sector a eliberat autorizația nelegală. Mai departe, Primăria Sectorului 1 se poate îndrepta împotriva primarului de sector și a arhitectului-șef de la acea data.

Proprietarul clădirii Cathedral Plaza, beneficiarul autorizației nelegale, a crezut că poate sfida legea, cum cred și azi mulți investitori.

Așa cum am așteptat 18 ani pentru a demola această clădire, să știe și cei care sfidează legea în continuare și construiesc ilegal, că vom demola aceste imobilele, chiar dacă va dura 5, 10 sau 20 de ani.”

Demolarea Cathedral Plaza ar costa între 5 și 8 milioane de euro

Nicușor Dan spune că demolarea Cathedral Plaza ar costa între 5 și 8 milioane de euro. Între timp, dezvoltatorul imobiliar Millenium Building a contrestat și dispoziția de demolare, însă Nicușor Dan spune că litigiul se va încheia într-un an.

Cel care a autorizat construcția, în februarie 2006, a fost primarul de la acea vreme, Andrei Chiliman, numai că acea clădire a fost construită foarte aproape de Catedrala Romano-Catolică, de pe strada General Berthelot.

Au fost o mulțime de acțiuni și contestații în instanță, drintre care cea mai importantă este faptul că acea construcție afecta nu doar imaginea Catedralei Sfântului Iosif, ci și structura ei. Astfel, chiar dacă lucrările au demarat în martie 2006, ele au fost sistate de mai multe ori, din cauza proceselor, și au fost finalizate în iunie 2011.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE