Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proiect: Militarii care participă la activități de mercenariat riscă până la 10 ani de închisoare

Militarii români care se implică în acțiuni armate în schimbul unor beneficii materiale sau care desfășoară activități de protecție privată riscă pedepse privative de libertate cuprinse între 5 și 10 ani, potrivit unei propuneri legislative înregistrate de USR la Parlament, scrie News.ro.

Inițiativa aparține deputatului Bogdan Rodeanu și are ca scop introducerea unor prevederi clare în legislația națională pentru a putea sancționa astfel de comportamente.

În prezent, România nu are o reglementare specifică în acest sens, ceea ce limitează posibilitățile autorităților de a interveni atunci când cadrele militare încalcă regulile participând la acțiuni militare străine sau activități de protecție fără autorizare.

Ce prevede proiectul de lege

Proiectul de lege defineşte activităţile de mercenariat prin „activitatea oricărei persoane care: a) este special recrutată în ţară sau în străinătate pentru a lupta într-un conflict armat; b) în fapt, ia parte la ostilităţi; c) ia parte la ostilităţi în special în vederea obţinerii unui avantaj personal şi căreia îi este efectiv promisă, de către o parte la conflict sau în numele ei, o remuneraţie superioară aceleia promise sau plătite combatanţilor având un grad şi o funcţie analoage în forţele armate ale acestei părţi; d) care nu este nici resortisant al unei părţi la conflict şi nici rezident al teritoriului controlat de o parte la conflict; e) care nu este membru al forţelor armate la conflict şi f) care nu a fost trimisă de către un stat, altul decât o parte la conflict, în misiune oficială ca membru al forţelor armate ale statului respectiv”.

Participarea, în orice formă, a cadrelor militare în activitate, a soldaţilor şi gradaţilor profesionişti în activitate, a funcţionarilor publici cu statut special din structurile de ordine publică şi siguranţă naţională şi a poliţiştilor de penitenciare la activităţi de mercenariat sau la activităţi de pază şi protecţie personală ori activităţi desfăşurate pentru societăţi de pază şi protecţie, fără aprobarea autorităţilor române, se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.

Dacă fapta prevăzută la alin. (1) este săvârşită în timpul stării de război, pedeapsa este detenţiunea pe viaţă sau închisoarea de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi. Tentativa se pedepseşte”, mai prevede proiectul de act normativ.

Proiectul de lege a fost propus după ce în mass-media au apărut informații despre implicarea unor militari români în activități de mercenariat, sub conducerea lui Horațiu Potra.

Recent, publicația Public Record a dezvăluit că persoanele din anturajul lui Potra colaborau cu grupuri acuzate de comiterea de crime de război.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE