Donald Trump nici bine nu s-a instalat la Casa Albă, că a și suferit primul eșec al politicilor sale dure privind imigrația. Președintele american a promulgat un ordin executiv privind anularea dreptului la „cetățenie americană prin naștere”, însă foarte rapid a venit și un atac în justiție a procurorilor generali din 18 state americane.
Între timp, un judecător federal american a reușit să blocheze temporar acel ordin, pe care îl consideră „în mod evident, neconstituțional”.
Ordinul lui Donald Trump, blocat în instanță
Judecătorul care a reușit acest demers este John Coughenour, din Seattle, care a fost numit de fostul președinte republican Ronald Reagan.
Totul a plecat la îndemnul a patru state conduse de democrați: Washington, Arizona, Illinois și Oregon, care consideră că ordinul lui Trump „încalcă dreptul consacrat în clauza cetățeniei, din Amendamentul 14 al Constituției SUA și care prevede că orice persoană născută în Statele Unite este cetățean".
Blocarea ordinului lui Trump, prin intermediul altui ordin al lui John Coughenour, este valabilă doar 14 zile, timp în care judecătorul va decide dacă va emite un ordin de lungă durată. Pe 6 februarie, judecătorul va avea audieri în care i se vor prezenta motivele.
„Eu sunt în domeniu de peste patru decenii. Nu-mi amintesc un alt caz în care problema ridicată este la fel de clară ca aceasta. Este un ordin vădit neconstituțional", a spus Coughenour, conform Reuters.
Reacția lui Donald Trump a venit rapid: „Evident că vom face recurs”.
Prin ordinul emis de Trump, agențiile americane trebuie să refuze să mai recunoască cetățenia copiilor născuți în Statele Unite dacă nici mama și nici tatăl lor nu sunt cetățeni americani sau rezidenți permanenți cu forme legale.
Iar ordinul lui Trump ar fi urmat să intre în vigoare pe 19 februarie, adică la o lună după ce republicanul și-a preluat mandatul de președinte al SUA. Conform acelei decizii, orice copil născut în Statele Unite ale Americii după data de 19 februarie, care nu îndeplinește acele condiții, ar urma să fie supus deportarii. Iar pe parcursul vieții, el ar fi împiedicat să obțină acele numere de securitate socială, diverse beneficii guvernamentale, dreptul de a lucra în mod legal, etc.
Astfel, dacă ordinul lui Trump s-ar aplica, peste 150.000 de nou-născuți ar urma să nu primească dreptul la cetățenie americană, potrivit oficialilor din statele conduse de democrați.
Blocarea ordinului lui Trump ar putea deveni permanentă, nu doar temporară
Un avocat din Departamentul de Justiție, Brett Shumate, a susținut că acțiunea lui Trump ar fi, de fapt, constituțională și a calificat orice ordin judiciar care o blochează drept „vădit nepotrivit”.
Așadar, urmează o luptă dură în justiție.
Procurorul general din Washington, democratul Nick Brown, a declarat că nu vede niciun motiv ca Departamentul de Justiție să poată anula decizia lui Coughenour în apel, chiar dacă chestiunea va ajunge la Curtea Supremă a SUA, a cărei majoritate conservatoare de 6-3 include trei judecători numiți de Trump.
„Ești cetățean american dacă te-ai născut pe pământ american. Punct. Nimic din ceea ce poate face președintele nu va schimba asta”, a spus Nick Brown.
După momentul în care Trump a semnat ordinul, adică chiar în prima zi a mandatului, pe 20 ianuarie, au fost deja intentate cel puțin șase procese care contestă această decizie. Majoritatea acestor contestații vin din partea unor grupuri pentru drepturile civile și din partea procurorilor generali democrați din 22 de state americane. Acești procurori au precizat că înțelegerea acelei clauze din Constituție referitoare la cetățenie a fost consolidată în urmă cu 127 de ani, când Curtea Supremă a SUA a decis că acei copii născuți în Statele Unite, din părinți care nu sunt cetățeni americani, au dreptul la cetățenia americană.
Amendamentul 14 a fost adoptat în 1868, după Războiul Civil din SUA, când Curtea Supremă a întors decizia lui Dred Scott, care declarase că protecția Constituției nu se aplica „persoanelor de culoare, înrobite”.
Miercuri, 22 ianuarie, Departamentul de Justiție a numit ordinul lui Trump „o parte integrantă” a eforturilor președintelui „de a aborda sistemul de imigrare distrus al acestei națiuni și criza în curs de la granița de sud”.