Liberalii cer înființarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru a analiza frauda de la Nordis, în timp ce social-democrații ripostează cu o comisie ce vizează cheltuielile președintelui Klaus Iohannis. Opoziția consideră ambele demersuri doar un joc de campanie, fără rezultate concrete. Totuși, înființarea comisiilor a fost deja aprobată, iar plenul va decide componența lor.
Clienții Nordis reclamă pasivitatea autorităților locale și centrale și acuză existența unor neconcordanțe grave între planurile cadastrale și realitatea de pe teren. De asemenea, ei au semnalat vânzarea dublă a unor imobile și au cerut audierea reprezentanților instituțiilor de control.
Marius Dragu, păgubit Nordis: „Este vorba în cazul meu de o sumă destul de mare de bani, de peste 120 de mii de euro. Sunt economiile familiei și atunci ne punem întrebarea cum investim în această țară când lucrurile sunt așa de evidente, iar banii au fost luați, apartamentele există, dar au rămas la ei și banii, și studiourile.”
Viorel Păun, păgubit Nordis: „Este această tăcere deloc nevinovată a autorităților publice și locale pentru că acest tip de escrocherie nu putea avea loc fără implicarea autorităților.”
Liderul PNL, Nicolae Ciucă, la inițiativa căruia s-a decis înființarea comisiei de anchetă, a descris situația drept un caz clasic de înșelătorie.
Nicolae Ciucă, președintele Senatului, liderul PNL: „În afară de ceea ce a apărut în presă, nu am nicio altă informație. Ceea ce este de asemenea public este faptul că inițial Marcel Ciolacu a negat că a fost la Nisa. După care avem aceste date din care rezultă că a fost. Este o chestiune de inducere în eroare, de minciună.”
PSD amenință cu o anchetă privind cheltuielile făcute de Administraţia Iohannis
În paralel, grupurile parlamentare ale PSD din Camera Deputaţilor şi din Senat au solicitat înfiinţarea unei comisii comune de anchetă care să analizeze cheltuielile făcute de Administraţia Prezidenţială şi de alte instituţii ale statului în interesul personal al Preşedintelui Klaus Iohannis. Social-democraţii vor să ştie cât a costat transportul de lux - cu tot cu escalele la Sibiu , cazarea în condiţii premium la deplasările interne şi externe, vacanţele de schi, terenurile de golf de la Vila Lac 3, dar şi modernizările şi alte investiţii făcute la Vila din Neptun.
Radu Oprea, ministrul Economiei: „Marcel Ciolacu a explicat foarte clar că sunt deplasări private, plătite din fonduri private. În momentul în care ai salariu, poţi cu acel salariu să faci ceea ce crezi tu de cuviință. Eu cred că domnul Ciucă trebuie să răspundă, în primul rând, ce s-a întâmplat cu cele 2 milioane de euro cheltuite din fonduri publice pentru cartea și modalitatea în care s-au întâmplat lucrurile acestea.”
Opoziția este sceptică privind eficiența acestor comisii de anchetă, având în vedere experiența altor organisme parlamentare similare.
Ionuț Moșteanu, deputat USR: „Un balet ieftin de campanie care are doi protagoniști, Ciucă și Ciolacu și vedem în fiecare zi câte un o piesă, câte un act din dintr-o piesă din acest balet pe care îl fac cei doi. Am mari îndoieli că această comisie va rezolva ceva și este cumva hilar că atunci când am primit ca lider de grup propunerea de hotărâre pentru înființare a comisiei, de la cei de la PNL, era trecut pe poziția de președinte a comisiei de anchetă nord is președintele era trecut la PSD.”
Până miercuri, când are loc ședința plenului reunit al Parlamentului, trebuie definitivată și componența celor două Comisii de anchetă.
Peste 400 de persoane, păgubite în cazul Nordis. Nicolae Ciucă cere înființarea unei comisii parlamentare de anchetă
Numărul persoanelor păgubite în scandalul Nordis a depășit 400, a anunțat președintele Senatului, Nicolae Ciucă, după o întâlnire cu reprezentanții acestora.
Tot marți, s-a discutat înființarea unei comisii parlamentare comune care să investigheze afacerea controversată.
”Este un caz de înșelătorie clasică, iar comisia de anchetă trebuie să intre cât mai curând în funcțiune. Autoritățile publice ar fi trebuit să intervină deja”, a declarat Ciucă.
Președintele Senatului a anunțat că va depune oficial solicitarea pentru constituirea comisiei în această după-amiază. De asemenea, a subliniat necesitatea modificării urgente a legislației pentru a preveni astfel de situații pe viitor.
„Pagubiții trebuie să se înscrie până pe 21 noiembrie la masa credală. Este crucial ca drepturile acestora să fie protejate, iar comisia parlamentară va continua să investigheze activ și în viitorul legislativ”, a adăugat Ciucă.
ANPC solicită Grupului Nordis să pună la dispoziţie documentele solicitate pentru finalizarea controalelor
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) continuă să desfăşoare acţiuni de control tematic asupra dezvoltatorilor imobiliari şi, în context, solicită Grupului Nordis să pună la dispoziţie documentele solicitate pentru finalizarea controalelor.
Într-un comunicat transmis luni AGERPRES, reprezentanţii ANPC precizează că, până în prezent, nu au fost informaţi de către instanţe despre existenţa unor eventuale clauze abuzive în contractele încheiate de consumatori persoane fizice cu una dintre societăţile din Grupul de firme Nordis.
Din datele centralizate de ANPC rezultă faptul că, în 2023, Autoritatea a înregistrat patru reclamaţii (trei iniţiale şi o revenire) împotriva S.C. Nordis Management SRL, dintre care două au fost întemeiate (s-au soldat cu sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 5.000 lei), iar una nu a putut fi soluţionată, deoarece reclamantul a iniţiat acţiune pe cale judecătorească, prin care a solicitat rezoluţiunea promisiunii bilaterale.