GUVERNUL ROMÂNIEI
VIDEO. Ministrul Eduard Novak nu vrea să audă de comasarea Ministerului Sportului cu Ministerul Familiei, condus de Gabriela Firea
Discuțiile pentru formarea noului Guvern au fost blocate după izbucnirea grevei din învățământ, dar se vorbește în continuare despre comasarea unor ministere. PSD își dorește un Guvern mai suplu după efectuarea rotativei.
Nicolae Ciucă: ”Mandatul negocierilor pentru rotativă: respectarea protocolului coaliţiei sau reducerea numărului de ministere”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că mandatul echipei de negociere a partidului privind rotativa guvernamentală este menţinerea protocolului coaliţiei de guvernare sau, în caz contrar, reducerea numărului de ministere şi a secretarilor de stat.
Marcel Ciolacu: ”Noua formulă guvernamentală, după începutul lunii iunie. Acesta se va produce fără scandaluri”
Marcel Ciolacu susține că rotaţia guvernamentală se va produce fără "scandaluri sau crize politice" pentru că România nu îşi mai permite nici măcar o zi pierdută cu conflicte politice.
Reducerea cheltuielilor statului, doar pe hârtie. Mai multe ministere cumpără mașini, chiar înainte de ”Ordonanța austerității”
Mai multe ministere cumpără mașini, chiar înainte ca ordonanța austerității, cea care interzice achizițiile, să intre în vigoare. Cereri de ofertă pentru sute de autoturisme au fost publicate în sistemul electronic de achiziții publice (SEAP).
Începe plata sumelor restante pentru găzduirea refugiaților ucraineni. Cum se pot recupera banii
Începe plata sumelor pentru acoperirea cheltuielilor restante cu hrana şi cazarea cetăţenilor ucraineni, aferente lunilor ianuarie, februarie şi martie, anunță Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
Guvern nou cu mulți miniștri vechi. Cine ar putea face parte din noul Executiv
Lucian Bode, Ligia Deca sau Bogdan Aurescu ar putea să rămână în guvern și după ce PSD va prelua postul de prim-ministru. Din viitorul executiv ar putea să facă parte și fostul premier social-democrat, Mihai Tudose.
Ce este AMEPIP, super-agenția care va avea cei mai bogați bugetari și va controla toate companiile de stat din România
Camera Deputaților a adoptat legea prin care va fi înființată super-agenția care va controla toate companiile de stat din România. Proiectul merge acum la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.
Măsurile prin care guvernul vrea să facă economii. Posturile din cabinetele demnitarilor, reduse cu 50%
Proiectul de ordonanță de urgență care va diminua cheltuielile statului, pus în dezbatere publică, prevede reducerea cu 50% a posturilor de consilieri din cabinete, adică de la 64, la 32 de consilieri.
60 de mașini noi pentru casele de pensii, în plină criză. Marius Budăi: ”Achiziția a fost cuprinsă în bugetul trecut”
Mai multe case de pensii din România au făcut demersuri pentru a cumpăra nu mai puțin de 60 de autoturisme noi, în condițiile în care Guvernul anunță reduceri de cheltuieli.
Guvernul anunță compensații pentru fermieri în valoare de 50 de milioane de euro, pe fondul crizei cerealelor din Ucraina
Fermierii români vor beneficia de compensații în valoare totală de 50 de milioane de euro, ca urmare a pierderilor generate în contextul crizei importurilor de cereale din Ucraina, a anunțat joi premierul Nicolae Ciucă.
Angajările la stat, înghețate din 15 mai. Coaliția amână supraimpozitarea salariilor mai mari decât cel al președintelui
Angajările în sistemul public vor fi înghețate începând cu data de 15 mai. Cel puțin aceasta este intenția Guvernului, care a amânat astfel cu două săptămâni decizia agreată deja în Coaliție.
PSD și PNL, negocieri pentru rotativa guvernamentală. Coaliția vrea Executiv nou până pe 1 iunie
Liderii Coaliției s-au întâlnit marți pentru a discuta despre rotativa guvernamentală. PSD și PNL își doresc ca noul Executiv să fie instalat până la 1 iunie, iar Marcel Ciolacu ar urma să devină noul premier al României.
Mărirea cotei unice sau impozitare progresivă, variante pentru a reduce gaura din buget. Analist: ”Aceste hotărâri trebuie luate repede cu sacrificii politice”
Creșterea cotei unice de impozitare sau introducerea sistem progresiv s-ar putea număra printre variantele la care ar putea recurge coaliția de guvernare pentru a obține cei aproape 20 de miliarde de lei de care ar vrea să facă rost și prin tăieri de cheltuieli.
Coaliția vrea un supraimpozit de 16% pentru bugetarii cu salarii mai mari de 25.000 lei. Expert: ”Mi se pare de Caragiale”
Bugetarii ar urma să plătească un supraimpozit de 16% dacă veniturile lor depășesc indemnizația președintelui Klaus Iohannis, de 25.000 de lei brut. Și nu vorbim doar de salarii, ci și de pensii, mai ales cele speciale, indemnizații sau cumulul lor.
Reorganizarea teritorială a României, soluția pentru a face economii. Emil Boc: ”Suntem în regimul comunist cu structurile”
Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca, a declarat că România are în prezent un sistem administrativ ”încremenit în proiect în ultimii 50 de ani” deoarece suntem ”singura țară din fostul bloc comunist care nu a făcut o reformă administrativ teritorială”.
Reorganizarea teritorială provoacă dezbateri aprinse. Care sunt propunerile
Ca o soluție pentru a se face economii la bugetul de stat, mediul de afaceri din Romania cere ca localitățile care nu mai îndeplinesc criteriile pentru a se încadra în municipii , orașe sau comune sa fie retrogradate.
Propunere discutată de premier cu sindicatele: Valoarea tichetelor de masă, majorată la 35 de lei sau 40 de lei
Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, luni, la Palatul Victoria, cu reprezentanţi ai sindicatelor şi patronatelor, în cadrul întrevederii fiind discutată propunerea de creştere a valorii tichetelor de masă la 35 de lei sau chiar la 40 de lei.
Apicultorii români vor stoparea importului de miere din Ucraina . Aceștia cer bani din sprijinul UE
Apicultorii din România vor stoparea importului de miere din Ucraina, în condiţiile în care România are excedent, dar şi un sprijin financiar din ajutorul acordat de Uniunea Europeană, chiar dacă suma de 10 milioane de euro este "apă de ploaie pentru agricultura României".
Deficitul guvernamental al României a fost aproape dublu faţă de cel din UE în 2022
Deficitul guvernamental a scăzut în 2022 comparativ cu 2021 atât în Uniunea Europeană cât şi în zona euro, însă România se numără printre ţările membre cu cele mai mari deficite guvernamentale, arată datele preliminare pentru anul 2022 publicate vineri de Eurostat.
Banii pentru cazarea refugiaților ucraineni, blocați în birocrație. Refugiată: ”Unii spun că în alte țări sunt mai responsabili cu acest program, dar nu știu”
Proprietarii care au în chirie refugiați ucraineni nu mai primesc bani de la stat de aproape patru luni. După ce a plătit sute de milioane de euro din fondul de rezervă, Guvernul a rămas fără bani pentru refugiații din Ucraina, precizează surse pentru Euronews România.