Ministrul Muncii se întâlneşte săptămâna viitoare cu reprezentanţii Comisiei Europene şi cu cei ai Băncii Mondiale, pentru discuţii privind legea salarizării, au precizat surse guvernamentale pentru Euronews. Simona Bucura Oprescu, care a preluat portofoliul după demisia lui Marius Budăi, spune că și-ar dori alte principii de salarizare pentru sistemul bugetar. Surse guvernamentale afirmă că o noutate ar fi plafonarea sporurilor la maxim 20% din venitul lunar și acordarea unui stimulent pentru performanță. Acest criteriu nu este prevăzut în actuala lege a salarizării.
La proiectul care urmează să fie prezentat Comisiei Europene și Băncii Mondiale săptămâna viitoare, au lucrat doar angajații din cadrul Ministerului Muncii, spun surse guvernamentale.
Sporuri de performanță pentru bugetarii care muncesc mai mult
Printre noile prevederi s-ar număra și introducerea unor criterii de performanță în baza cărora să fie făcute diferențele salariale între angajații care nu-și fac treaba și cei care muncesc mult. Acestea ar fi o metodă de motivare a angajaților pentru performanțe la serviciu. Experții spun însă că nu aceasta este soluția.
George Butunoiu, expert în resurse umane: ”Nu asta e problema...că trebuie să fie motivați ca să facă lucrurile mai bine. Trebuie făcut ceva cu cei care intenționat muncesc prost sau nu muncesc deloc. Aia e marea problema. Dacă or să se dea sporuri pentru cei care au niște rezultate sau muncesc mai mult, păi vă asigur eu că din ziua doi toată lumea de la stat o să ia sporuri. Pentru că cine o să le măsoare performanța? Tot ei.”
În actuala lege, sporurile pot ajunge până la maximum 30% din fondul de salarii pe care îl are prevăzut angajatorul. Noul proiect ar plafona sporurile la maxim 20% din venitul obținut de angajat, conform unei prevederi din PNRR. Suplimentul financiar de performanță nu va înlocui un sporurile existente deja.