Sindicatele din domeniul bugetar amenință cu proteste și spun că vor ataca la CCR noua Ordonanță de Urgență pe care o pregătește Guvernul ca să reducă cheltuielile statului cu 6 miliarde de lei. Intențiile Guvernului de a concedia zeci de mii de bugetari, împreună cu reducerea indemnizațiilor de conducere și eliminarea unor sporuri și vouchere de vacanță ar putea împărtăși soarta măsurilor similare luate de fostul guvern Boc.
Sindicaliștii acuză lipsa de consultare din partea guvernanților și avertizează că noile măsuri vor provoca doar haos în sistem, fără a se înregistra economiile bugetare invocate de Executivul Ciolacu.
Iulia Racovița este doi ani șef al departamentului de achiziții din Primăria Ghimbav. Spune că intenția Guvernului de a reduce posturile de execuție o va afecta direct.
Iulia Racoviță, șef Serviciu Achiziții Primăria Ghimbav: „M-ar afecta din punct de vedere financiar, normal. Acum, la nivelul nostru, al primăriilor mai mici, nu sunt atât de multe funcții de conducere. Cele mai multe funcții cred că sunt mai sus, acolo cred că ar trebui o restructurare și mai multe posturi de conducere tăiate”.
Preconizate să devină realitate în viitorul apropiat, măsurile de eliminare a sute de mii de posturi vacante, laolaltă cu reducerea cu 30% a posturilor de conducere, eliminarea indemnizației de hrană și a voucherelor de vacanță pentru unii bugetari provoacă deja bătăi de cap primarilor.
Gicu Cojocaru, primarul comunei Cristian: „Leguitorul ar trebui să aibă în vedere fiecare unitate administrativă în parte. Unele sunt în recesiune, unele au nevoie de susținere, sunt în dezvoltare și nu ar trebui tratate la fel”.
Antal Arpad, primar Sfântu Gheorghe: „Nu poți să reduci la 7,5% cheltuielile pentru cultură, sport, recreere, religie ș.a.m.d. pentru că asta înseamnă să desființezi instituții, ar trebui să desființăm instituții de cultură, instituții construite în ultimii 30, 50, 70 de ani. Deci, eu așa ceva încă nu am văzut. Sunt primar de 15 ani, dar nu am văzut o intervenție atât de absurdă. O abordare atât de contabilă asupra bugetului administrației publice locale precum apare în această ordonanță”.
Liliana Nicoleta Țeposu, consilier superior, primăria Cristian: „Fiecare angajat se bucură de acest beneficiu, calculat în vouchere de vacanță. Cumva, este o întrecere, o motivare a activității unui salariat. Noi nu beneficiem de alte sporuri”.
În domeniul universitar, problema eliminării acestor beneficii se poate rezolva din bugetele proprii. În schimb, desființarea locurilor vacante, existente în special în învățământul preuniversitar, ar afecta actul educațional, spun sindicaliștii.
Anton Hadăr, președinte Alma Mater: „În învățământul preuniversitar, sunt și acolo foarte multe posturi libere din același motiv, dar și acestea sunt suplinite de pensionari, cele mai multe, dar și de suplinitori. Aceste posturi nu pot fi tăiate, sub nicio formă. Trebuie cineva să le suplinească, trebuie să vină cineva să predea materia respectivă”.
Iritați de lipsa de consultare, sindicaliștii avertizează asupra pericolului repetării scenariului din timpul guvernării Boc, atunci când mii de bugetari concediați au câștigat în instanță salariile pierdute și dreptul de a fi reangajați. Acum, se amenință cu atacuri la CCR. Și cu proteste de stradă.
Dumitru Costin, președinte confederația BNS: „Ca să poți să faci aceste simplificări trebuie să ai în spate un audit instituțional, trebuie să ai o evaluare. Din câte știu eu, nu există așa ceva. (...) Au venit cu un ghiveci conceptual care, pentru mine, se traduce într-un cuvânt cu patru litere: haos”.
„Evident că în momentul în care vor veni și vor impune CASS pe tichetele de masă, voi ataca împreună cu BNS la CCR această încălcare brutală”.
Viorel Hușanu, președinte Sanitas București: „Dacă Guvernul nu are bani acum să susțină ceea ce avem în plată, mă întreb de unde va găsi bani ca de la 1 ianuarie să ne asigure acele creșteri de venituri pe care, repet, le negociem și care ni s-au promis?”.
„Cred că în septembrie, cred că acest lucru se va întâmpla nu doar din partea noastră, a Sanitas, cred că majoritatea sindicatelor vor fi împinse spre mișcări de stradă”.
Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului: „Sindicatele vor avea spațiu și timp să-și comunice punctele de vedere asupra acelor proiecte înainte de 1 septembrie, când au anunțat eventuale proteste”.
Deocamdată, Guvernul s-a limitat să facă o prezentare generală a viitoarelor măsuri de reducere a cheltuielilor, fără să supună proiectul de ordonanță în transparență decizională. Actul normativ ar putea suferi însă noi modificări, fiind preconizat să fie dezbătut și adoptat abia în a doua jumătate a acestei luni, susțin surse guvernamentale.