Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, a făcut o analiză la Euronews România pe tema măsurilor fiscale pregătite de Guvern.
Dăianu susține că o țintă de deficit de 4,4% din PIB este misiune imposibilă. Totodată, măsurile fiscale pregătite de Guvern trebuie să producă efecte permanente, atât în privința cheltuielilor, cât și a veniturilor. În caz contrar, România riscă să rămână un caz singular în Europa, cu un deficit bugetar de peste 5% din PIB. Este mesajul transmis de președintele Consiliului Fiscal, într-o analiză la Euronews pe marginea propunerilor discutate acum în Coaliție.
Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal: „În opinia Consiliului Fiscal, de la începutul anului noi am spus că nu ni se pare realistă ținta de 4,4% din PIB și că noi vedeam deficitul la 5,7 – 5,8”.
„După noi - și nu sunt numai evaluări ale noastre, la Consiliul Fiscal, sunt și ale unor economiști autohtoni – deficitul, dacă nu s-ar adopta măsuri serioase, ferme, nu numai cu caracter temporar... Subliniez acest aspect: acele măsuri care vor fi adoptate trebuie să diminueze cheltuieli permanente și să mărească venituri permanente. Altminteri, nu vom putea – nici nu mă mai gândesc la doi ani, mă gândesc la un 2025 pentru a ne apropia de 3% din PIB deficit, potrivit metodologiei europene – nu vom putea să ne atingem de o asemenea țintă în 2025. Deci, repet: este vorba despre venituri permanente și cheltuieli permanente. Degeaba – să spunem – îngheți niște cheltuieli pe care le-ai recupera în bugetul care va veni”.
„În ținta de deficit de 4,4% din PIB e o nerozie să mai credem”.
„De aceea, nu avem o confirmare publică, pe surse și pot să vă zic și eu din discuții pe care le-am avut cu oficiali ai Comisiei Europene, nimeni nu este irațional să ceară guvernului de la București un 4,4%. Așa ceva a ieșit din discuție și cred că nici nu trebuie să insistăm în dezbaterea publică”, a mai spus Dăianu, pentru Euronews România.
Daniel Dăianu a mai spus că este important ca la finalul anului să avem un deficit bugetar mai mic decât cel de anul trecut.
Daniel Dăianu: „Esențial este să reușim ca la finele acestui an să avem un deficit bugetar mai mic decât cel de anul trecut, adică să fie între 5 și 6%. Anul trecut am avut, pe ESA, metodologia europeană, puțin peste 6%, dar să fie mai aproape de 5 decât de 6. Ca să realizăm așa ceva, ai nevoie – subliniez - de măsuri care să fie valabile și în 2024”, a declarat acesta.
„Aceste deficite foarte mari, care ne-au singularizat în Europa înainte de izbucnirea pandemiei - și acum se va vedea, în 2024, chiar în 2023, că vom fi înăuntrul unui mănunchi de țări, care se va împuțina ca număr - cu deficite peste 5%, iar în 2024 s-ar putea să fim ultima țară dacă nu vom adopta asemenea măsuri”.
„Hai să închidem, atunci, portițele. Să reducem privilegiile fiscale și se poate face așa ceva. Chiar dacă va fi durere pentru categoriile sociale pentru persoanele vizate. Deci, nu avem ce să facem. În România, proporțional, persoanele cu venituri mai mici plătesc mai mult. E firesc să se întâmple așa ceva? Să fii liberal și nu ar trebui să acceptăm așa ceva. Nu e normal. Nu e vorba de un principiu socialist aici. E vorba despre un principiu de corectitudine”, a mai declarat președintele Consiliului Fiscal.