Update: Coaliția amână revoluția fiscală. Liderii PSD și PNL și-au propus să desființeze 200.000 de posturi neocupate din sectorul bugetar, în timp ce restul măsurilor rămân în analiză. Conform discuțiilor, ar putea apărea noi taxe și impozite, dar și scumpiri pentru țigări, alcool sau hrana animalelor.
Aceste posturi neocupate ar duce la o economie directă și indirectă a cheltuielilor statului de aproximativ 8-10 miliarde de lei pe an, potrivit calculelor PSD.
Știrea inițială: Conform discuțiilor de până acum ar putea apărea noi taxe și impozite, dar și scumpiri pentru țigări, alcool sau hrana animalelor. Există, însă, și viziuni diferite între PSD și PNL.
De exemplu, social-democrații vor să elimine TVA-ul de 5%, în timp ce liberalii nu sunt de acord cu acest lucru.
Ce spune Marcel Boloș
O țintă de deficit bugetar de până în 5% din PIB, cu un plan strict de măsuri care să țină sub control cheltuielile și veniturile statului.
Este propunerea pe care Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, o va înainta Comisiei Europene, în perioada următoare.
România se află în procedură de deficit excesiv și ar trebui ca până la finele anului să reducă la 4,4% din PIB diferența dintre veniturile și cheltuielile statului.
”O țintă de deficit până în 5%, cu un plan de măsuri fiscale și de asemenea, cu un plan robust pe partea de cheltuieli ne-ar pune la adăpost de riscul cel mai mare pe care îl avem de suspendare a fondurilor europene. Peste 5% exclus.”, a spus Marcel Boloș.