Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernul înființează o nouă agenție. AMEPIP pune sub controlul premierului toate companiile de stat

Guvernul vrea să înființeze Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), instituție care va avea venituri uriașe, iar angajații vor beneficia de spor de 50% în plus față de salariu. Asta în condițiile în care Executivul vrea să aprobe un pachet de măsuri fiscale pentru a reduce deficitul bugetar.

Angajații vor avea un spor de 50%

Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice pune sub controlul premierului și al secretariatului general al Guvernului toate companiile cu capital de stat, toate regiile autonome, primăriile, consiliile județene și agenții de dezvoltari intra-comunitară. Conducerea acestei agenții va stabili anumite criterii de performanță pentru aceste companii, iar dacă acestea nu le vor îndeplini, conducerea va fi dată afară cu ușurință.

Președintele și cei doi vicepreședinți vor fi numiți direct de premier, la propunerea Secretariatului General al Guvernului, iar AMEPIP va avea 88 de angajați, fără cei din conducere, care au dreptul să își angajeze și cabinete.

În nota de fundamentare a hotărârii de guvern este menționat faptul personalul angajat va primi din start un spor de 50% față de salariile normale de încadrare. De asemenea, compania va avea venituri uriașe: 0,1% din veniturile totale ale companiilor de stat și 30% din amenzile aplicate companiilor de stat care nu îndeplinesc condițiile.

”Deoarece avem un ritm rapid pentru îndeplinirea jaloanelor din PNRR adoptăm astăzi două acte normative ce închid jaloane cheie. Este vorba de organizarea și funcționarea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea performanțelor întreprinderilor publice. Adoptăm și normele metodologice privind guvernanța corporativă la companiile de stat. Vreau să vă reamintesc că sunt jaloane nu numai în PNRR, ci și obiective majore în procesul de aderare la OCDE. De fapt, îndeplinim două ținte solicitat atât de Comisie, cât și de aderarea la OCDE,” a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.

Proiectul este mai vechi, îi aparține fostului premier Nicolae Ciucă, care spunea că prin PNRR ne-am asumat eficientizare administrării companiilor cu capital de stat. Societatea civilă, prin vocea mai multor ONG-uri, a atras atenția că această Agenție nu este în spiritul PNRR, creează un control foarte mare al premierului asupra companiilor cu capital de stat, motiv pentru care au cerut să se renunțe la anumite lucruri.  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE