Guvernul a adoptat Planul Național de Combatere a Cancerului, ceea ce înseamnă, printre altele, că pacienții oncologici vor avea acces gratuit la 16 medicamente inovative. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu a oferit informații concrete referitoare la primele investiții făcute.
Unde vor fi primele investiții după adoptarea Planului Național de Combatere a Cancerului
Reporter: "Vreau să vă întreb, concret, unde se fac primele investiții, când anume, în ce centre, în ce spitale, când se întâmplă acest lucru?"
Alexandru Rafila: "Pune te rog slide-ul. Avem un slide aici...Deci noi am finalizat 7 centre de radioterapie."
Reporter: "După aprobarea planului, care este prima investiție pe care o faceți și unde?"
Alexandru Rafila: "Planul național de Combatere a Cancerului, dacă ați urmărit prezentările noastre, nu se referă la investiții."
Pe hârtie, banii ar putea fi accesați din fonduri europene, prin PNRR, sau de la Banca Mondială pentru investițiile mari. Dar asta e momentan doar în teorie. De altfel, cea mai mare lipsă, cea de infrastructură, este și cea mai costisitoare și mai greu de rezolvat.
Bogdan Tănase, doctor: "Există în mod clar o inegalitate de dezvoltare între regiunile țării și între pacienții din centrele universitare mari, București, Iași, Cluj sau un acces mult mai bun la aceste metode de diagnostic și tratamente".
Lispurile cu care se confruntă pacienții oncologici
Pacienții spun că cele mai mari lipsuri pe care le resimt sunt accesul rapid la imagistică și la testele genetice compensate.
Carmen Gherghe, pacient: "Într-o boală canceroasă, ai nevoie de un RMN performant, ai nevoie de un mamograf cu tomosinteză, medicul să vadă foarte bine ce se întâmplă acolo. Ai nevoie de un laborator care să facă repede toate analizele. Nu mă refer la analizele uzuale, aici mă refer la testele genetice."
În planul lansat de minister au fost introduse doar trei teste genetice decontate de stat.
Carmen Gherghe, pacient: "Noi am fost nevoiți să trimitem în Germania și să facem un test genetic pentru copil. Ne-a costat 2.500 de euro. Nu cred că în România nu există geneticieni. Sunt foarte mulți, dar nu au cu ce. În plus, nu este decontat un astfel de test. Să spună foarte clar: da, începând de data de... testele genetice sunt decontate în valoare de nu știu cât. Pentru că în România, așa cum spunea un doctor, sunt spitale pentru săraci și pentru oameni care nu au bani să plece afară"
Pacienții se confruntă și cu lipsa îngrijirii paliative, care nu există deloc în 11 județe din România.
Marinela Mihăilescu, pacient: "Tratamentul nu a fost o problemă l-am luat. Întotdeauna l-am găsit în farmacii, dar recuperarea este de lungă, foarte lungă durată, iar costurile sunt foarte mari. Kinetoterapia o plătesc pentru că poți face și decontat de stat de două ori pe an. Dar se așteaptă foarte mult. Adică îți iei trimiterea, dar aștepți luni bune să-ți vină rândul"
Reporter: "Primul centru paliativ, după aprobarea acestui plan, când îl construiți și unde?"
Alexandru Rafila: "Doamnă, nu îl construim noi. Noi încurajăm diversele tipuri de autorități care au în proprietate unități sanitare, să dezvolte acest tip de îngrijiri prin măsuri administrative."
Singura măsură concretă pe care a menționat-o ministrul sănătății este că, din toamnă, va fi decontat vaccinul anti-HPV.
"Vă garantez că, în această toamnă, vaccinul HPV va fi compensat și pentru femeile între 18 și 45 de ani, și pentru băieți. Fetele până la 18 ani vor avea o compensare integrală, iar pentru celelalte categorii, nu știu, luați o cifră de 50%, pur informală", a precizat Alexandru Rafila.
În România, cancerul provoacă 19% din totalul deceselor la nivel național, fiind a doua cauză majoră după bolile cardiovasculare. Anual, mor de cancer peste 50.000 de oameni în țara noastră, cu 7% mai mult decât media europeană.