GUVERNUL ROMÂNIEI
Guvernul nu renunță la cota unică de impozitare. Boloș: ”Nu se pune problema introducerii unor noi taxe şi impozite”
Marcel Boloș, desemnat pentru a fi ministru de Finanțe în Guvernul Ciolacu, a declarat, miercuri, că noul Guvern nu are de gând să renunțe la cota unică de impozitare și că ”nu se pune problema introducerii unor noi taxe şi impozite”.
Programul de guvernare al cabinetului Ciolacu. Premierul desemnat vorbește despre ”patriotism economic”
Programul de guvernare, prezentat de noul premier, Marcel Ciolacu, prevede, printre altele, îmbunătățirea sistemelor de educație și sănătate, dezvoltarea infrastructurii de transport și aplicarea unor măsuri de răspuns la inflație.
Moștenirea lăsată de Guvernul Ciucă: economia a frânat în primul trimestru, datoria publică a depășit 50% din PIB
Marcel Ciolacu preia Guvernul într-un moment în care economia se confruntă cu mai multe probleme. Creșterea PIB-ului frânează, iar majorările salariale adoptate pe ultima sută de metri de Nicolae Ciucă riscă să ducă deficitul bugetar peste ținta asumată de România de 4,4% anul acesta.
UPDATE: Avize pozitive pe bandă rulantă. Toți miniștrii propuși în Guvernul Ciolacu au trecut de comisii
Cei 18 miniștri propuși să facă parte din Executivul condus de Marcel Ciolacu au primit, miercuri, avize pozitive în comisiile de specialitate din Parlament. Urmează votul în Parlament și, ulterior, depunerea jurământului la Palatul Cotroceni.
UDMR amenință cu ieșirea din coaliție. Kelemen Hunor: ”Fără Dezvoltare nu putem să mergem mai departe”
UDMR va ieşi de la guvernare în cazul în care nu va primi Ministerul Dezvoltării în viitorul Guvern. Anunțul a fost făcut de vicepremierul Kelemen Hunor care nu a exclus varianta în care liderii Uniunii să fie ”împinși pe scări”.
Anul școlar ar putea fi prelungit din cauza grevei profesorilor. Lider FSLI, critici la adresa lui Iohannis: ”E un semnal foarte clar că a abandonat educația”
Greva profesorilor va continua până când angajații din sistemul de educație vor primi o ”dovada palpabilă” în privința creșterii salariilor și că este posibil ca anul școlar să se prelungească, a declarat George Purcaru, vicepreședintele FSLI, la Euronews România.
Purtătorul de cuvânt al BOR sare în apărarea profesorilor: ”O țară în care profesorii sunt ignorați și chiar batjocoriți este una care se autosabotează”
Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, se arată de partea profesorilor în lupta cu Guvernul pentru ca salariile lor să fie crescute.
Politologul Cristian Pîrvulescu, avertisment despre protestul profesorilor: ”Extremismul de dreapta va beneficia masiv de pe urma acestei greve”
Profesorul Cristian Pîrvulescu a declarat, la Euronews România, că greva profesorilor este ”un instrument politic” și chiar dacă există revendicări sociale, pe plan intern ”extremismul de dreapta va beneficia masiv” de pe urma acestor acțiuni de protest.
Reacția Guvernului despre continuarea grevei profesorilor chiar și după creșterile salariale. ”Această situație pune în dificultate întreaga țară”
Majorarea salarială acordată angajaților din domeniul educației reprezintă un avans din creșterile de venituri de care ar urma să aibă parte personalul didactic și nedidactic, începând din 1 ianuarie 2024.
Directoarea unui liceu din București, după noua ofertă a Guvernului: E sub așteptări, ca să nu spun jignitoare
Oferta înaintată de coaliție pentru sindicatele din educație: Guvernul va adopta joi creşterea salariilor personalul didactic cu 1.000 de lei brut și 400 de lei pentru personalul nedidactic.
Soluțiile pentru greva profesorilor. Analist politic: S-a comis o greșeală strategică prin amânarea calendarului de rotativă
Analistul politic Radu Magdin a vorbit, în direct la Euronews România, despre greva profesorilor și a spus că s-a comis o greșeală strategică prin amânarea calendarului de rotativă, pentru că negocierile ar trebui să fie purtate cu viitorul prim-ministru.
Profesorii resping oferta guvernanților. Lider FSLI: ”Guvernul e în lumea lui. Oamenii au nevoie de bani, nu de pixuri”
Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a catalogat, duminică, în direct la Euronews România, răspunsul Guvernului drept ”penibil” în condițiile în care profesorii au respins chiar în urmă cu trei zile oferta de a le fi oferite ”prime de carieră didactică”
Surse: Ce urmează după amânarea rotativei. PSD vrea ca Marcel Ciolacu să devină premier până la 1 Iulie
Greva profesorilor a amânat rotativa guvernamentală, iar discuțiile privind formarea noului Executiv au intrat în ”stand-by”. Cu toate acestea, PSD nu ar fi dispus să aștepte prea mult demisia lui Nicolae Ciucă.
UPDATE: Greva profesorilor continuă a patra zi. Sindicaliștii anunță proteste în fața Palatului Cotroceni. ”Rotativa se oprește până când se rezolvă problemele din Educație”
Profesorii protestează, în a patra zi de grevă în învățământ. Mii de cadre didactice, din întreaga țară, s-au adunat în fața Guvernului, de unde au plecat în marș spre Parlament.
VIDEO. Ministrul Eduard Novak nu vrea să audă de comasarea Ministerului Sportului cu Ministerul Familiei, condus de Gabriela Firea
Discuțiile pentru formarea noului Guvern au fost blocate după izbucnirea grevei din învățământ, dar se vorbește în continuare despre comasarea unor ministere. PSD își dorește un Guvern mai suplu după efectuarea rotativei.
Nicolae Ciucă: ”Mandatul negocierilor pentru rotativă: respectarea protocolului coaliţiei sau reducerea numărului de ministere”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că mandatul echipei de negociere a partidului privind rotativa guvernamentală este menţinerea protocolului coaliţiei de guvernare sau, în caz contrar, reducerea numărului de ministere şi a secretarilor de stat.
Marcel Ciolacu: ”Noua formulă guvernamentală, după începutul lunii iunie. Acesta se va produce fără scandaluri”
Marcel Ciolacu susține că rotaţia guvernamentală se va produce fără "scandaluri sau crize politice" pentru că România nu îşi mai permite nici măcar o zi pierdută cu conflicte politice.
Reducerea cheltuielilor statului, doar pe hârtie. Mai multe ministere cumpără mașini, chiar înainte de ”Ordonanța austerității”
Mai multe ministere cumpără mașini, chiar înainte ca ordonanța austerității, cea care interzice achizițiile, să intre în vigoare. Cereri de ofertă pentru sute de autoturisme au fost publicate în sistemul electronic de achiziții publice (SEAP).