O simplă vizită la muzeu poate deveni mai profitabilă decât s-ar crede. Pentru că un personaj istoric din manuale poate stârni mai multă curiozitate în cadrul unei expoziții. De exemplu, la Muzeul Național de Istorie a României, ”Cuza 150” marchează un secol și jumătate de la moartea marelui domnitor român. Însă felul în care este organizată expoziția este cu totul captivant. Sute de piese rare care i-au aparținut domnitorului vorbesc deopotrivă despre politicianul, dar și despre omul Alexandru Ioan Cuza, catalogat în epocă drept unul dintre cei mai eleganți politicieni.
Blanca este din Spania. A venit să viziteze România, iar primul muzeu la care a ajuns a fost chiar Muzeul Național de Istorie a României.
”Nu știm foarte multe despre istoria României, dar am vrut să învățăm. De aceea am venit la muzeu. Acum învățăm despre Cuza, cred că era un prinț. Înțeleg că a fost haos când a fost ales, nu toți au fost de acord, dar unele țări au fost de acord. Da, cam asta am aflat până acum.”
În expoziție, sunt incluse foarte multe obiecte personale ale domnitorului Alexandru Ioan Cuza
O sabie, ceasuri, porțelanuri, bijuterii sau tabachere, dar și multe documente, mărturii ale traseului politic, dar și personal, al domnitorului.
În portretele oficiale ale lui Alexandru Ioan Cuza, prezentate în expoziție, observăm că la începutul domniei, acesta purta favoriți, specifici ofițerilor din cavalerie. Apoi, din anul 1864, și-a schimbat înfățișarea și a ales să poarte doar mustață și barbișon, asemeni Împăratului Napoleon al III-lea.
Astfel de detalii sunt frecvent întâlnite în expoziție, scrise pe panourile explicative care rememorează momente importante din viața lui Alexandru Ioan Cuza. Pentru că dorința curatorilor a fost aceea de a-i arăta publicului toate fațetele domnitorului care a fost în centrul Unirii Principatelor Române.
”În cărțile de istorie vorbim despre reforme, despre viața politică, despre Unire, abdicare, Monstruoasa coaliție. Însă ne referim la Cuza și ca la Omul Cuza. Pentru că ni se întâmplă uneori să nu vedem această latură a personajelor istoriei. Ce pot să vă spun este că obiectele sunt foarte frumoase, aduc cu ele farmecul epocii respective. Putem da un exemplu acum, ca o vedetă a expoziției, verigheta. Mai personal de atât nici că poate fi. Verigheta lui Alexandru Ioan Cuza care are gravate data și numele doamnei Elena Cuza”, spune Roxana Pătrașcu, unul dintre curatorii expoziției.
Expoziția ”Cuza 150”, de la Muzeul Național de Istorie al României, poate fi vizitată până în luna martie 2024, de miercuri până duminică, între orele 10 – 18.