Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce spun experții despre decizia de a împușca și mai mulți urși, anual: Noi nu lucrăm la cauze și nici la prevenție

Deputații au votat într-o sesiune extraordinară soarta urșilor din România. Aproape 500 de exemplare ar urma să fie împușcate, atât în 2024, cât și în 2025. Modificările legislative vin după ce săptămâna trecută o tânără de 19 ani a fost ucisă de un urs în Munții Bucegi.

Ce spun experții despre decizia autorităților de a împușca și mai mulți urși: Noi nu lucrăm la cauze și nici la prevenție

Parlamentarii au decis uciderea, pentru anii 2024 şi 2025, a câte unui număr de 426 de exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de prevenţie la nivel naţional, şi a câte unui număr de 55 de exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de intervenţie la nivel naţional. În total, aproape 500 de urși, în fiecare an vizat. Practic, se va vâna mai mult decât până acum. Să fie aceasta cea mai bună măsură?

Călin Ardelean, expert WWF-Romania: „Pe termen scurt nu va rezolva această problemă a urșilor (...). Premisa de la care se pornește cu cotele de prevenție este aceea că un număr mai mic de urși probabilistic va scădea posibilitatea de a avea incidente. Dar ăsta este un proces pe termen lung. Noi nu lucrăm la cauze, asta este adevărat (...) și pe partea de prevenție nu lucrăm absolut deloc. Modificarea legislativă care se produce acum sau care intră la vot se leagă de legea vânătorii, dar foarte puțin, și majoritar de Ordonanța 81 din 2021 care se referă la echipa de intervenție. Modificările nu vin să operaționalizeze această echipă de intervenție și în continuare o să rămânem pe această, zic eu, improvizație de a interveni, și nu cred că ar fi cazul să acuzăm, pentru că e foarte ușor de acuzat, nici primarii, nici vânătorii, că nu intervin. Vânătorii pot să acționeze în contextul acestei legi, a acestei Ordonanțe 81, în ceea ce privește partea de intervenție, deci când ursul intră în localitate. (...)”.

„Trebuie să separăm activitatea de vânătoare, de cinegetică, care se face pe bază de contract de gestionare, de partea asta de prevenție, care înseamnă și a vedea care sunt cauzele, și partea de intervenție”, a mai adăugat Călin Ardelean.

„Ca opinie personală, eu aș vedea să se instituie o structură specială a statului, care să facă această activitate de prevenție și activitate de intervenție, care să fie la permanență, așa cum sunt alte instituții. Pentru că este vorba aici de viață umană, de intravilan, de urși habituați, nu putem să stăm să așteptăm să se întrunească o comisie - e ca și cum la mare, în loc de salvamar, s-ar face o comisie, unde primarul, un înotător profesionist și un jandarm să vină când cineva este în pericol și să îl salveze. Nu e o chestie oportună și, încă o dată, subliniez partea de prevenție, pe care această echipă de intervenție ar fi trebuit să o facă: să îndepărteze toate aceste animale de pe marginea drumului, să îi amendeze pe cei care îi hrănesc, să intervină în intravilan pentru îndepărtare, da, pentru că avem în special urșii tineri care sunt mai ușor de dezvățat, ca să mă exprim așa, din a mai intra în localități”, a mai precizat acesta, în intervenția în direct la Euronews.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE