Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European: Există o șansă a aderării României la Schengen după alegerile din Austria

România are o ”fereastră de oportunitate” pentru a adera la Spațiul Schengen și cu frontierele terestre, după alegerile legislative din Austria, a declarat Victor Negrescu, vicepreședintele Parlamentului European, la Euronews România. Într-un interviu acordat la Strasbourg, europarlamentarul PSD și-a exprimat speranța că ”partenerii austrieci își vor respecta cuvântul și putem discuta despre o aderare completă” a țării noastre la spațiul de liberă circulație.

De asemenea, Negrescu a estimat că Ursula von der Leyen ar urma să fie validată ”cu o majoritate foarte mică” pentru un nou mandat de președinte al Comisie Europene, însă a evidențiat că ea ”trebuie să vină mâine în fața Parlamentului European cu o agendă foarte clară privind transparența” Executivului comunitar.

Întrebat dacă este o soluție ca România să atace Austria la Curtea de Justiție a UE din cauza veto-ului pe Schengen, europarlamentarul Victor Negrescu a evidențiat că există o ”fereastră de oportunitate” privind accederea la spațiul de liberă circulație, după alegerile legislative din Austria, organizate la sfârșitul lunii septembrie.

Există o fereastră de oportunitate privind aderarea României la Spațiul Schengen imediat după alegerile din Austria. Sunt discuții în acest sens. Să sperăm ca partenerii austrieci își vor respecta cuvântul și putem discuta despre o aderare completă.

România a dovedit că poate să fie parte din Schengen. E important sprijinul Comisiei Europene, să revină cu amănunte și argumente suplimentare astfel încât Consiliul să adopte o decizie de mult timp așteptată”, a afirmat Victor Negrescu, la Euronews România.

Negrescu, care a fost ales vicepreședinte al Parlamentului European cu sprijinul familiei politice S&D, a vorbit și despre faptul că România vizează un post de comisar european din zona economică, dând asigurări că ”există premise destul de pozitive în această privință”.

”În toate sondajele de opinie, românii vorbesc despre dezvoltare economică și bunăstare ca fiind principala lor prioritate. Ar fi greșit ca noi să negociem la Bruxelles ceva ce nu e în interesul românilor.

Sunt mai multe portofolii. Avem portofoliul de Economie, de Piață Internă, de competitivitate și concurență și cel ce ține de zona de bugete.

Există premise destul de pozitive în această privință, în posibilitatea obținerii unui portofoliu. Au fost discuții între premierul României și Ursula von der Leyen, între premierul României și liderii europeni. Suntem sprijiniți în această logică. Acționăm din timp în această logică”, a mai spus europarlamentarul PSD.

Victor Negrescu, despre realegerea Ursulei von der Leyen ca președinte al Comisiei Europene: Lucrurile încă se joacă

De asemenea, Negrescu a dat de înțeles că faptul că Ursula von der Leyen a pierdut procesul privind transparența contractelor de vaccinuri COVID-19, nu afectează votul exprimat joi în Parlamentul European în legătură cu o posibilă revalidare în funcția de președinte al Comisiei Europene. De altfel, Negrescu a evidențiat că ”Ursula von der Leyen trebuie să vină mâine în fața PE cu o agendă foarte clară privind transparența instituției pe care dorește să o conducă în următorii cinci ani”.

”Decizia nu afectează votul de mâine. Trebuie să spun că noi la nivelul Parlamentului European am cerut din partea Comisiei Europene mai multă transparență, nu doar cu privire la aceste achiziții, dar privire la multe decizii luate de de Executivul european.

Ursula von der Leyen trebuie să vină mâine în fața PE cu o agendă foarte clară privind transparența instituției pe care dorește să o conducă în următorii cinci ani.

Lucrurile încă se joacă. La nivelul grupului nostru politic (S&D), am discutat susținerea pentru Ursula von der Leyen și așteptăm în continuare răspunsul președintei Comisiei Europene la propunerile pe care noi le avem pentru viitoarea Comisie Europeană. Acele răspunsuri nu au venit către noi. Există o întârziere”, a spus Negrescu.

Europarlamentarul PSD a dat de înțeles că ”de principiu, familiile politice proeuropene vor vota pentru Ursula von der Leyen, dar va conta foarte mult răspunsul pe care-l va da atât în scris, cât și mâine în plen”.

”Eu votez pentru România în raport cu ceea ce va propune Ursula von der Leyen și în raport cu politicile sociale și economice pe care le vrem pentru țara noastră și pentru Europa.

De principiu, Ursula von der Leyen a oferit până în prezent răspunsuri pozitive la interpelările pe care le-a făcut Guvernul României.

Pornim de la premisa că europdeputații PSD ar putea vota pentru Ursula von der Leyen, însă dezbaterea de mâine și răspunsul scris vor conta în decizia noastră”, a mai spus Negrescu.

Victor Negrescu, ales vicepreședinte al Parlamentului European cu aproape 400 de voturi. ”Dorim să racordăm cele două dimensiuni - agenda PE cu agenda cetățenilor”

”Sunt onorat să reprezint România într-o funcție atât de importantă. Practic, fac parte din conducerea Parlamentului European, din ceea ce îmi permite mie să influențez modul în care funcținează acestă instituție.

Am luat aproape 400 de voturi. Și numărul de voturi este important pentru că atribuțiile la nivelul Legislativului european se distribuie în raportul cu numărul de voturi obținut și deja au început negocierile. Am avut prima ședință a biroului Parlamentului European și am discutat despre aceste posibile atribuții.

Am spus încă din start că am trei priorități importante. Prima se referă la nevoia de democratiza această instituție, de a ne asigura că intră mai mult în dialog cu cetățenii pentru că constatat că uneori există o discrepanță între ceea ce spun oamenii și ceea ce se întâmplă aici în Parlamentul European. Dorim să racordăm cele două dimensiuni - agenda PE cu agenda cetățenilor.

A doua dimensiune se referă la respectul față de statele membre, față de toți eurodeputații, toți cetățenii europeni. Ar fi oportun pentru noi să ne asigurăm că nu mai există țări care sunt tratate poate ca fiind inferioare și de multe ori am remarcat că anumite state contează mai mult.

A treia componentă se referă la rolul pe care-l are Parlamentul European în deciziile luate la nivel european. Parlamentul nostru este singura instituție europeană aleasă în mod democratic și deschisă și automat trebuie să fim mai relevanți în deciziile luate.

Asta înseamnă ca și Comisia Europeană să asculte punctele noastre de vedere și reprezentanții statelor membre la fel.

Atunci când avem doleanțe precise, precum aderarea României la spațiul Schengen, punctul de vedere al Parlamentului European chiar să fie auzit, chiar să fie ascultat, nu doar să fie bifat.

Sunt importante relevante pentru țară. Acționând astfel, putem că creștem influența României la nivel european. Este o misiune importantă a mea, abordând lucrurile cu profesionalism, cu seriozitate, nu cu scandal”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE