Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„România Frumoasă”, o nouă campanie Euronews România. Turiști și ghizi în propria țară

Avem o țară frumoasă, dar, să recunoaștem, prea puțin cunoscută. Atât de necunoscută, încât, anual, chiar și mulți dintre ai noștri pleacă în vacanță unde văd cu ochii (iar, de obicei, privirile lor nu obosesc prea tare, căci se apleacă rapid pe lângă graniță) numai în România, nu.

O Românie care nici nu s-a născut ieri și nici nu provine dintr-o ramură cu rude îndepărtate ale celor care au pus sămânța frumosului și bunului de pe lumea asta. Din contră.

O Românie care nu este nicicum vreo codașă– ba chiar, are atât de multe cărări abia descoperite și locuri unice, încât e nevoie doar de voință și de un plan coerent, bine pus la punct, pentru ca turismul intern și atragerea călătorilor de peste granițe să nu fie poveri, ci motiv de mândrie.

O Românie cu port, dans și arhitectură aparte și cu o bucătărie nu atât uitată, cât ținută în umbră, ca pe un raft din dosul unei cămeri ponosite, de dragul unui nou de import, superficial și mult mai puțin savuros.

O Românie pe care o veți cunoaște despletită și nealterată, în programele noastre.

Echipele Euronews România își suflecă mânecile și se transformă în turiști și ghizi în propria țară, în cadrul campaniei „România Frumoasă”

Poveștile ne poartă atât către destinații consacrate, cât și prin locuri ascunse, sfințite de căldura oamenilor locului, de tradiții la fel de instagramabile ca-n orice punct de interes de pe această planetă ori cântate cu ajutorul unor obiceiuri unice, salvate în documentul virtual cu mărturii de necontestat ale trecerii geniului uman pe acest pământ.

Tulcea

Călătoria noastră prin țară a început în Delta Dunării, însă nu neapărat în locurile știute de toată lumea. Vă arătăm și zone care poate, la prima vedere, n-ar intra pe lista scurtă a unui traseu de vacanță. Dar vă promitem că merită efortul. Tocmai de aceea, am ales ca primă destinație, în județul Tulcea, un loc aproape uitat de lume: Chilia Veche. Situată în vecinătatea Deltei Dunării, Chilia Veche mai are astăzi aproximativ 1.500 de locuitori, cei mai mulți dintre ei, oameni în vârstă.

Alida Mocanu, jurnalistă Euronews: „În secolul 3 î.e.n., în această zonă era o colonie greacă. Apoi, de-a lungul istoriei, Chilia Veche a fost disputată între Țara Românească, Despotatul Dobrogei și genovezii care au ajuns în zonă, desigur, pe mare. Astăzi, localnicii din Chilia Veche se îndeletnicesc mai degrabă cu pescuitul, pentru că există canalul Tătaru, care asigură capturi impresionante de somn, știucă, șalău sau crap. Noi suntem curioși să aflăm cum este turismul din zonă. Bine ați venit la Chilia Veche!”.

Puțin mai încolo, opriți-vă un pic și la Jurilocva. Locul nu mai este doar un punct de tranzit către Gura Portiței, cum îl știam noi, ci s-a dezvoltat ca o destinație turistică în sine. Mai mult, satele din împrejurimi au atras și ele din ce în ce mai mulți turiști în gospodării tradiționale aranjate special pentru ei. Dar nu vă aventurați pe canalele deltei fără să stați mai întâi la masă.

Vasile Bold, chef bucătar, restaurant comuna Jurilovca: „Într-adevăr, aici avem pregătit somn și zargan de Marea Neagră, care e un pește extraordinar de gustos și deosebit de bun. Uitați, are concentrație destul de ridicată de fosfor, de Omega 3, deci este un pește fabulos, extraordinar. Uitați cum își schimbă culoarea și se observă acest turcoaz, oarecum culoarea fosforului când e gătit. Deci gustul e garantat! Această minunăție de pește!”.

Bihor

Îi lăsăm pe oamenii deltei cu treburile lor și ne mutăm în celălalt capăt de țară, în Bihor.

Maia Bondici, jurnalistă Euronews: „Bine ați venit în Oradea! Acesta este punctul nostru de plecare în aventura de astăzi”.

Și cum ne-am făcut un traseu lung, ca să fim siguri că nu pierdem nimic important din ce are de oferit județul, întâi de toate ne pregătim....cu o gustare.

Maia Bondici, jurnalistă Euronews:

„Poftă bună!

Mulțumim! Dacă sunteți în Oradea, trebuie să mâncați un langoș autentic. Îl găsiți la fiecare colț de stradă”.

Acum, la drum, spre Cetatea Șoimului, în inima munților din Bihor.

Maia Bondici, jurnalistă Euronews: „Primele documente care atestă existența cetății sunt din 1305. Însă construcția sa a început pe la mijlocul anilor 1200. În secolul 18 a fost dinamitată. De mai bine de 300 de ani niciun om nu i-a trecut pragul”.

Echipe de arheologi și constructori lucrează pentru a-i descoperi întreaga frumusețe. Însă cetatea e mai mult decât niște ziduri. Cu ajutorul pieselor găsite aici, specialiștii pot chiar recrea viața oamenilor din secolul 13.

Călin Ghemiș, arheolog: „Apar piese mărunte, monede, piese de harnașament, tot felul de catarame, ținte, verigi, câteva fragmente de cuțite de luptă”.

După o plimbare pe munte merge de minune o masă ardelenească, ca la mama acasă. Smântâna și rântașul nu lipsesc din ciorbele ardelenești, iar cârnații, slănina și varza murată își găsesc și ele loc tot timpul pe mesele îmbelșugate.

Maia Bondici, jurnalistă Euronews: „În mod tradițional, toroșul se face iarna, atunci când varza din butoaie este proaspăt murată. Însă la restaurante îl puteți găsi pe tot parcursul anului”.

Mureș

Ne-am oprit și în centrul țării, la Mureș, județul în care găsești povești la tot pasul. Trebuie doar să-ți faci timp să le vezi. Iar dacă ajungi acolo, nu trebuie să ratezi o vizită în Saschiz.

Felicia Macaleț, jurnalistă Euronews: „Acesta este drumul național care face legătura dintre Târgu Mureș și Brașov, cu siguranță ați avut ocazia să treceți prin această localitate. Vorbim despre Saschiz, comuna care este inclusă în patrimoniul UNESCO. Are case săsești bine restaurate, dar și câteva obiective turistice care merită atenția voastră”.

Așa că ne îndreptăm spre biserica fortificată din Saschiz, un loc în care istoria se împletește cu credința, iar trecutul cu prezentul.

Dorotheea Batea, localnică: „Construcția ei a început la sfârșitul secolului 15 și a fost construită ca o biserică catolică. Acum este biserica evanghelică de confesiune augustană”.

Ne luăm rămas bun de la Saschiz și ne continuăm drumul prin Mureș. Nu trece prea mult timp și găsim un nou popas.

Felicia Macaleț, jurnalistă Euronews: „La 15 km de Saschiz este satul Archita. Un sat săsesc cu căsuțe colorate, extrem de liniștit și atât de frumos. Aici puteți vizita și biserica evanghelică, care are câteva sute de ani, dar, mai mult, puteți avea parte de o experiență inedită! Tocmai aici, la Archita, puteți merge într-o vânătoare de trufe. Haideți împreună!”

Botoșani

Nu puteam rata județul care ni i-a dat pe Mihai Eminescu, George Enescu, Nicolae Iorga și Ștefan Luchian. Ei sunt cei care ne urează bun venit în Botoșani.

Carmen Ciocan, jurnalistă Euronews:

„Bună ziua! Ce faceți? Bine v-am găsit!

Bine ați venit acasă la Enescu. De aici a plecat în lumea muzicii George Enescu.

Un nume care acum e cunoscut în toată lumea.

Da”.

În nordul țării, dincolo de toate, credința a fost cea care i-a ținut pe oameni legați de locurile lor.

Carmen Ciocan, jurnalistă Euronews: ”Suntem pe drumul Mănăstirilor din județul Botoșani, un drum șerpuit care se întinde pe 13 kilometri. Primul popas este Mănăstirea Vorona, haideți să o descoperim împreună!”.

O vizită în Botoșani trebuie să includă și localitatea care și-a făcut un brand din…usturoi.

Carmen Ciocan, jurnalistă Euronews: „Suntem în țara usturoiului, așa că nu aveam cum să nu ne așezăm pe o băncuță și să ne arătați cum se împletește atât de frumos usturoiul, cel pe care îl tot vedem la fiecare curte de aici din Copălău”.

Neamț

Ne-am continuat drumul în Neamț, un județ care oferă tot ce își poate dori un turist de cursă lungă: cultură, natură, aventură și mâncare.

Nina Merlușcă, manager: „Aici ne aflăm la o altitudine de 310 metri, la contactul dintre Carpații Orientali și Subcarpații Moldovei, într-o depresiune unde și-a găsit loc ceea ce se numește Piatra Neamț”.

Și pentru că eram în ținutul zimbrilor, ne-am oprit și la parcul Natural Vânători Neamț, unde zimbrii au la dispoziție 180 de hectare. Apoi am mers să vedem și casa lui Ion Creangă din Humulești.

Roxana Diaconu, muzeograf: „Vorbim despre România frumoasă și ce loc poate fi mai frumos decât casa poveștilor. Casa în care s-au născut poveștile”.

Ne-am rezervat o zi pentru a urca până pe vârful Toaca. Nu a fost ușor, dar a fost de poveste.

Am văzut locuri, am văzut oameni, am văzut tradiții peste tot prin țară. Toate se adună în România Frumoasă, o Românie în care începem azi o călătorie în care sunteți invitați.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE