România este țara cu cel mai mare grad al riscului de sărăcie la nivelul copiilor dintre statele membre ale Uniunii Europene. Peste 1,5 milioane de copii sunt afectați de lipsa veniturilor, spune ultimul studiu Salvați Copiii.
România are un procent îngrijorător de mare în rândul populației afectate de lipsa de venituri și de riscul sărăciei, mai exact 34,5%. Stăm însă și mai rău în ceea ce privește nivelul riscului de sărăcie la vârste mici.
41,5% dintre copiii din România, afectați de lipsa veniturilor familiei
Peste 1,5 milioane de copii, adică 41,5% dintre copiii din România, sunt afectați de lipsa veniturilor familiei și se confruntă cu probleme de acces la o alimentatie corespunzătoare, de izolare socială și educațională sau de lipsă a serviciilor de sănătate. Practic, nu beneficiază de condițiile unui trai decent, mult peste media europeană, 24,2%.
Acest risc al sărăciei în rândul copiilor din România variază între 20-30 la sută la orașe și este de peste 50% în mediul rural.
Datele arată că peste 286.000 de copiii, care se află la vârsta învățământului obligatoriu, de fapt nu merg la școală.
În ultimii ani, peste 20.000 de copii din clasele I-VIII au abandonat școala în fiecare an.
Și ceea ce este și mai îngrijorător: la proba de citire, din testele standard europene, 41% dintre elevii români se plasează în aria analfabetismului funcțional.