Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Copiii din România, cei mai expuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială din UE

Aproape un sfert (24,4%) dintre copiii (sub 18 ani) din UE erau expuşi anul trecut riscului de sărăcie şi excluziune socială, comparativ cu 21,1% dintre adulţi (18 ani şi peste), cea mai ridicată pondere a copiilor aflaţi în această situaţie fiind în România (41,5%), Spania (33,4%) şi Bulgaria (33%), arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Cea mai scăzută pondere a copiilor supuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială se înregistra anul trecut în Slovenia (11%), Finlanda (13,2%) şi Cehia (13,3%).

Copiii care cresc în sărăcie sau excluziune socială întâmpină dificultăţi în a avea o evoluţie bună la şcoală, în a se bucura de o sănătate bună şi în realizarea potenţialului deplin mai târziu în viaţă. De asemenea, ei se confruntă cu un risc mai ridicat de a deveni şomeri, săraci sau excluşi social ca adulţi.

Copiii care cresc în sărăcie sau excluziune socială întâmpină dificultăţi în a avea o evoluţie bună la şcoală

Copiii se confruntau cu un risc mai ridicat decât adulţii de a fi supuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială în 18 dintre cele 27 de state membre UE. Cel mai mare decalaj între cele două grupe de vârstă se înregistra în Luxemburg (10,5 puncte procentuale), România (8,7 pp), Spania şi Austria (ambele 6,8 pp).

În schimb, adulţii se confruntau cu un risc mai ridicat decât copiii de a fi supuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială în nouă dintre cele 27 de state membre UE (Letonia, Estonia, Danemarca, Croaţia, Slovenia, Lituania, Ţările de Jos, Finlanda şi Polonia).

Cel mai mare decalaj între cele două grupe de vârstă în rândul celor nouă ţări a fost observat în Letonia (7,4 pp), Estonia (6 pp) şi Danemarca (4 pp). 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE